Un rechin unghiular, de un alb fantomatic, incredibil de rar, a fost descoperit, întâmplător, în Marea Adriatică, lângă insula Sazan din Albania. Este primul exemplar cu leucism din această specie înregistrat vreodată, potrivit Live Science.
Rechinul aspru unghiular (Oxynotus centrina), aflat în pericol critic de dispariție, a fost capturat de un trauler comercial în largul insulei Sazan, o insulă militară nelocuită din Albania, la o adâncime de aproximativ 200 de metri.
Ce este leucismul
Rechinul este primul din specia sa care a fost descoperit cu leucism, o tulburare genetică care perturbă producția de melanină, provocând o reducere a pigmentării, informează oamenii de știință într-un nou studiu.
Spre deosebire de albinism, în care animalele sunt complet lipsite de melanină și au irisul roșu, rechinii leucici au o pigmentare normală a irisului, chiar dacă par complet albi.
În cazul leucismului, „un individ încă poate produce melanină, dar îi lipsește în anumite regiuni sau pe întregul corp”, a declarat autorul principal Andrej Gajić, director al Sharklab ADRIA din Albania, prin e-mail pentru Live Science. Acest rechin era leucistic, mai degrabă decât albinos, deoarece „era deosebit de palid, cu pete aproape albicioase pe coadă, dar ochii prezentau o pigmentare normală a retinei”, a spus Gajić.
Studiul, publicat la 16 octombrie în Journal of Fish Biology, este prima descriere a leucismului la rechinii angulari și prima înregistrare a unei tulburări de pigmentare în familia Oxynotidae.
Rechinii unghiulari sunt, de obicei, gri-maro închis sau negri
Rechinii unghiulari sunt, de obicei, gri-maro închis sau negri pe tot corpul, cu pete întunecate pe cap și pe părțile laterale, care îi ajută să se integreze în mediul înconjurător. Imaginile arată că acest individ era palid, cu pete gri-albicios. În rest, sănătatea sa fizică nu părea afectată de coloritul său ciudat.
„Unele cercetări sugerează că o lipsă de pigmentare poate face indivizii mai vizibili atât pentru prădători, cât și pentru pradă, reducându-le potențial șansele de supraviețuire”, a declarat Gajić.
Această descoperire, împreună cu alte înregistrări de rechini sănătoși cu tulburări de pigmentare, implică faptul că aceste anomalii nu au un impact negativ semnificativ asupra capacității rechinilor de adâncime de a se hrăni, de a evita prădătorii sau de a se reproduce, a adăugat el.
Tulburările pigmentare sunt „excepțional de rare” la rechini
Tulburările pigmentare sunt „excepțional de rare” în rândul rechinilor și doar 15 cazuri au fost documentate vreodată în rândul speciilor de adâncime, a declarat Gajić. El a explicat că leucismul este în primul rând o tulburare genetică și poate fi cauzată de anomalii care afectează producția sau distribuția melaninei.
„Întreruperile din timpul dezvoltării embrionare pot duce, de asemenea, la modele anormale de pigmentare”, a spus el. Deși sunt necesare mai multe cercetări, alte cauze ale modificărilor de colorare ar putea include, de asemenea, expunerea la poluanți, temperaturi ridicate, schimbări hormonale în timpul dezvoltării și consangvinitate în cadrul populațiilor izolate.
Oamenii de știință doresc, de asemenea, să exploreze modul în care amenințările umane, cum ar fi poluarea și pescuitul, afectează susceptibilitatea rechinilor la boli și alte afecțiuni.
Vlorë, regiunea în care a fost capturat rechinul, ar putea fi un important hotspot pentru rechini și raze. În această zonă se găsesc și alte specii pe cale de dispariție critică, inclusiv rechinii mici (Centrophorus uyato) și razele fluture spinoase (Gymnura altavela).
„Unele dintre acestea, cum ar fi razele fluture spinoase, nu au mai fost înregistrate anterior în Marea Adriatică în acest secol”, a declarat el.