Antena 3 CNN Externe Mapamond Războiul Paracetamolului. Franţa i-a anunţat pe americani că vor plăti scump dacă scot din țară poducția celebrei pastile

Războiul Paracetamolului. Franţa i-a anunţat pe americani că vor plăti scump dacă scot din țară poducția celebrei pastile

medicamente la volan sofer conducator auto
Unele medicamente sunt eliberate fără reţetă fiind astfel foarte populare. Sursa foto: Getty Images
de M.P.    |    21 Oct 2024   •   18:03

Guvernul francez a avertizat luni o societate americană de capital privat care achiziționează o filială a gigantului farmaceutic Sanofi că se va confrunta cu penalități de milioane de euro dacă va încerca să mute locurile de muncă sau producția de medicamente în afara Franței.

Firma, CD&R, încearcă să preia controlul asupra filialei Opella a Sanofi, care produce medicamente fără prescripție medicală, precum paracetamolul. Sanofi a anunțat luni că a intrat în discuții exclusive cu CD&R pentru ca firma să cumpere 50 % din acțiunile Opella pentru aproximativ 16 miliarde de euro, conform Politico.

Știrea despre potențiala tranzacție a stârnit numeroase critici din partea întregului spectru politic francez atunci când discuțiile au fost anunțate la începutul acestei luni, politicienii avertizând că aceasta ar putea amenința locurile de muncă din industria prelucrătoare din Franța și ar încălca eforturile Europei post-pandemice de a-și securiza lanțurile de aprovizionare cu medicamente esențiale.

Sanofi a declarat că vinde Opella ca parte a eforturilor sale de a se concentra pe vaccinuri și medicamente inovatoare. Guvernul francez a reacționat la reacția de respingere a tranzacției cu un avertisment împotriva delocalizării locurilor de muncă și a producției, dar Parisul este interesat de preluare. Duminică seara, guvernul a anunțat că diferitele părți interesate au încheiat un acord prin care Opella este obligată să mențină producția, locurile de muncă și managementul în Franța după preluarea americană.

„Pentru a ne asigura că aceste garanții sunt respectate cu cea mai mare rigoare și fermitate, [vor exista] sancțiuni ferme, imediate și de mare anvergură”, a declarat ministrul economiei, Antoine Armand, luni dimineață, la prezentarea acordului alături de ministrul industriei, Marc Ferracci.

Conform acordului trilateral semnat de Sanofi, CD&R și guvern, Opella va trebui să plătească o penalitate de 40 de milioane de euro dacă oprește producția în două dintre fabricile sale care produc medicamente populare precum paracetamolul, comercializat de Sanofi în omniprezentele cutii galbene de Doliprane din Franța, și medicamente pentru tratarea alergiilor și a problemelor digestive.

×
Subiecte în articol: paracetamol Franta Macron
Parteneri
x close