Proteste, petiții și restricții – acestea au devenit recent cele mai la îndemână instrumente pe care oamenii din diverse țări au început să le folosească pentru a duce ceea ce a ajuns să se numească „războiul împotriva turiștilor”. Paradoxal, e chiar vorba de numeroasele țări europene care obțin un procent mai mult decât semnificativ din PIB-ul lor din turism. În ciuda acestui fapt, acest „război” devine o realitate tot mai evidentă în țări precum Spania, Italia, Olanda, Cehia și, mai nou, Portugalia.
Activiștii portughezi urmează să predea autorităților locale o petiție, semnată de mai mult de 6.600 de locuitori ai Lisabonei, prin care cer organizarea unui referendum obligatoriu care să interzică închirierea locuințelor din oraș în scopuri turistice, scrie The Guardian.
Efortul, care e în derulare de luni de zile, are ca scop să ducă la o acțiune decisivă în domeniu, într-un oraș în care costurile de locuire au crescut dramatic, depășind ritmul de creștere a salariilor.
„Închirierile pe termen scurt sunt cele care ocupă majoritatea spațiului locativ din centrul istoric al Lisabonei. Trebuie să punem frână acestui fenomen”, spune Raquel Antunes, membră a organizației care solicită organizarea referendumului.
Vineri, ONG-ul urmează să prezinte petiția șefului adunării muncipale a Lisabonei, primul pas în operațiune. După depunerea acestei petiții, reprezentanții locali vor fi obligați să aibă o dezbatere pe temă, iar dacă dau undă verde referendumului, întrebările de pe buletinele de vot vor fi, apoi, discutate în tribunale pentru a le fi verificată constituționalitatea.
Dacă totul merge așa cum își doresc activiștii, referendumul ar urma să se desfășoare în prima jumătate a anului viitor și va veni cu o rezoluție obligatorie prin care cele aproximativ 20.000 de locuințe folosite pentru a găzdui turiști vor redeveni rezidențiale pe parcursul a șase luni. Proprietarii vor fi obligați, de asemenea, să mai dea astfel de locuințe spre închiriere turiștilor pe viitor.
ONG-ul a început să adune semnături din Lisabona de la începutul lui 2023, iar pe măsură ce vestea s-a răspândit, o mulțime de oameni au început să vorbească despre experiențele lor nefaste cu turiștii cazați în apartamente.
Unii au spus că se simt în nesiguranță înconjurați de străini în clădiri, în timp ce alții se plâng de prețurile tot mai mari ale chiriilor și caselor.
„Oamenii ne-au spus cum vor si eă fie orașul. Ce fel de țară ne dorim pentru tinerii noștri, pentru bătrâni, pentru cei care nu-și pot găsi o locuință?”, spune Antunes.
Cei care se simt lăsați în urmă de creșterea masivă a prețurilor la locuințe sunt și ei reprezentanți în petiție – cele peste 6.600 de semnături din Lisabona sunt făcute mai puternice de încă 4.400 care susțin referendumul dar nu sunt înregistrați în oraș. Multe dintre aceste semnături vin de la foști locuitori ai Lisabonei care au fost împinși în afara orașului de prețurile tot mai mari.
„Uneori trebuie să spui adio unui oraș pe care-l iubești pentru că pur și simplu nu-ți mai permiți să locuiești acolo”, a adăugat Antunes.
Totuși, organizatorii petiției susțin că nu vor eliminarea completă a cazărilor de scurtă durată, însă că ele trebuie să fie reglementate și să aibă loc doar în clădiri înregistrate pentru uz comercial, precum hotelurile.
Antunesc mai spune că referendumul este un fel de a da oamenilor un control fără precedent asupra felului în care locuințele sunt folosite – „Ar fi un pas grozav în direcția corectă. Nu doar prin ascultarea oamenilor, ci și prin a le da speranță că putem crea un oraș pentru toată lumea, nu doar pentru cei cu bani”.
Europa, epicentrul „războiului contra turiștilor”
Nu doar Portugalia are conturi de reglat cu turiștii. În vară, protestele anti-turiști au cuprins țări precum Spania, Italia, Olanda sau Grecia, în ciuda faptului că multe dintre aceste țări aproape că trăiesc din turism. Inclusiv Praga a luat măsuri pentru a limita activitatea turistică.
La începutul lunii iulie, protestatarii au mărșăluit prin zonele populare din Barcelona, trăgând cu pistoale cu apă în vizitatori și scandând „Turiști, plecați acasă”.
Mai recent, mii de persoane au protestat în insula spaniolă Mallorca, organizatorii afirmând că modelul local de afaceri îi sărăcește pe localnici și îi îmbogățește pe cei puțini.
Una dintre cauzele profunde ale acestor manifestări aparent ilogice ține de problema tot mai mare a creșterii chiriilor și a prețurilor locuințelor. Este vorba de creșteri care fac aproape imposibilă achiziția și deținerea unei locuințe de către mulți dintre localnici.
În Barcelona, chiriile au crescut cu 68% în ultimul deceniu, potrivit primarului orașului, Jaume Collboni. Iar această tendință s-a reflectat și în alte orașe europene. Mulți localnici spun că s-au săturat.
Collboni spune că a fost încântat să vadă „atât de mulți” locuitori alăturându-se demonstrației, la care au participat aproximativ 3.000 de persoane, potrivit Consiliului Municipal din Barcelona.
Tot în Spania, proprietarii din orașul Sevilla care găzduiesc turiști în mod ilegal sunt vizați de represalii din partea municipalității. Primăria din Sevilla a anunțat că evaluează toate apartamentele folosite pentru turism în oraș.
Proprietarilor care fac închirieri fără licență li se va tăia apa de către compania locală Emasesa, au avertizat autoritățile. Operațiunea primăriei a identificat, până acum, 715 de apartamente care nu respectă reglementările adoptate în 2022.
Acestea stipulează că spațiile închiriate pentru vacanțe trebuie să aibă intrare separată dacă sunt situate deasupra primului nivel.
Primăria estimează că între 5.000 și 7.000 de spații destinate turiștilor în Sevilla funcționează ilegal, în timp ce alte 8.000 până la 9.000 respectă reglementările.
Deși aparent ofensiva municipalității pare dedicată intrării în legalitate a proprietarilor care închiriază, sunt indicii că este, de fapt, vorba despre un fenomen mai amplu.
Și în Italia, Veneția și Roma sunt orașele care s-au aflat în centrul „ofensivei anti-turiști”
Comportamente nepotrivite
Localnicii acuză că la problemele economice declanșate de turismul de masă se adaugă comportamentul nepotrivit al unora dintre străini.
În Italia, la Florența, o tânără a fost filmată recent în timp ce săruta o statuie a lui Bacchus, zeul vinului și al senzualității, de care s-a frecat, ulterior, cu spatele, mimând un act sexual.
Tot la Florența, anul trecut, un turist a fost acuzat că a deteriorat o statuie din Fântâna lui Neptun, monument din secolul al XVI-lea situat în Piazza della Signoria.
În același an, într-o altă parte a Italiei, un grup de turiști a fost acuzat că a răsturnat o statuie valoroasă la o vilă.
Comportamentul turiștilor a fost blamat și la Barcelona, Mallorca, Magaluf și Benidorm.
Localnicii acuză că străinii fac în vacanțe ceea ce nu pot face în țările lor, iar estimările sunt că protestele vor continua, până când la atingerea unui echilibru adus de eventuala investire pe plan local a profiturilor, astfel încât turismul să devină benefic și pentru localnici.
Fobia praghezilor de turiști beți
Capitala Cehiei, Praga, a decis, la mijlocul lunii octombrie, să interzică plimbările prin pub-uri, organizate de companiile de turism, pentru a reduce zgomotul produs noaptea de turiștii beți, potrivit publicației Politico.
Interdicția adoptată de autoritățile locale înseamnă că plimbările de seară prin puburi - în care participanții urmează un ghid turistic de la un bar la altul - nu vor mai putea fi făcute în capitala cehă între orele 22:00 și 6:00. Măsura nu afectează grupurile turistice obișnuite.
„Consumul nerezonabil de alcool și comportamentul perturbator asociat cu tururile prin pub-uri pot crea impresia unei lipse de cultură în comunitate, pot reduce sentimentul de siguranță și pot avea un impact negativ asupra percepției municipalității de către turiști, potențiali investitori și cetățenii înșiși”, se arată în moțiunea orașului.
Locuitorii din centrul orașului Praga se plâng de mult timp de zgomotul și problemele de siguranță generate de turiștii care se distrează. Străzile pietruite ale orașului sunt pline de pub-uri și fabrici de bere, iar un cetățean mediu din Cehia are cel mai mare consum de bere din lume, potrivit Asociației Cehe a Fabricilor de Bere.