Metoda contraceptivă Essure sub acuzație, Organizaţia Altroconsumo deschide în Italia campania de strângere de fonduri "Nu pe pielea mea", în sprijinul a 18 femei care au suferit reacții adverse grave în urma utilizării metodei.
Bayer, compania farmaceutică care l-a pus pe piață susţine că metoda este una sigură şi eficientă.
Fără incizii, zero cicatrici și fără anestezie. Aceasta era oferta, o alternativă la legarea trompelor care nu a necesitat nicio intervenție, dar a garantat, prin două mici spirale metalice, introduse prin canalul vaginal, sterilizarea femeilor care nu mai doreau să rămână însărcinate, vindecarea țesutului și împiedicarea spermatozoizilor să ajungă la ovare.
Acestea au fost promisiunile lui Essure, o metodă permanentă de control al sarcinii, a cărui montare dura mai puțin de 45 de minute. Pentru multe femei însă, aceste promisiuni s-au transformat într-un coșmar și astăzi, la mai bine de 20 de ani de la aprobarea dispozitivului în Europa și Statele Unite, și la 8 ani de la retragerea lui de pe piață, sunt multe femei care încă se luptă ca să le fie recunoscut din punct de vedere legal ceea ce au păţit.
În sprijinul drepturilor și demnității lor, organizaţia Altroconsumo realizează campania de strângere de fonduri "Nu pe pielea mea", pentru a sprijini cheltuielile pentru evaluările medico-legale a 18 femei care au suferit reacții adverse grave după implantul Essure și care sunt acum părţi civile în dosarul de la Tribunalul din Milano împotriva Bayer, compania producătoare de produse farmaceutice.
Dureri articulare, căderea părului, vedere redusă, căderea dinților, insomnie, amnezie, depresie, gânduri de sinucidere, oboseală cronică, leșin, perforare a organelor, acestea sunt doar câteva dintre simptomele din lunga listă de probleme care au afectat femeile care au ales Essure.
Maria, una dintre femeile care și-a văzut viața transformându-se într-un coșmar după montarea celor două spirale, a declarat pentru presa din Italia: "Cred că a fost cea mai proastă perioadă din viața mea, nu se poate explica. Acum, cu mintea limpede, mă uit înapoi și mă întreb cum a fost posibil. Nu-mi pot explica. Nu mai aveam chef să trăiesc, nu eram eu. Mi-a fost atât de dor de copiii mei în acei trei ani și jumătate în care am avut Essure."
Femeile care aleseseră Essure tocmai pentru a evita să meargă în sala de operație, s-au văzut în schimb obligate să se supună unor operații mai importante și mai invazive. Essure le convinsese că pot evita și laparoscopia simplă și rapidă necesară pentru ligatura trompelor, dar în schimb le-a obligat să facă operații de care altfel nu ar fi avut nevoie.