Antena 3 CNN Externe Mapamond Prismatic Spring, în imagini și culori care par ireale: Cel mai mare izvor termal din SUA „clocotește”, iar apa este sterilă în centru

Prismatic Spring, în imagini și culori care par ireale: Cel mai mare izvor termal din SUA „clocotește”, iar apa este sterilă în centru

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 21:44 10 Ian 2025 Modificat la 21:48 10 Ian 2025
izvor termal Grand Prismatic Spring din Parcul national yellowstone SUA
Izvorul termal Grand Prismatic Spring din Parcul Național Yellowstone, SUA. Sursa foto: Getty Images

Grand Prismatic Spring este renumit drept unul dintre cele mai mari izvoare termale din lume, și cel mai mare din SUA, în timp ce Mammoth Hot Springs, aflat tot în Parcul Național Yellowstone, captivează vizitatorii cu terasele sale de travertin uluitoare.

Parcul Național Yellowstone, situat în Statele Unite, este o minune naturală uluitoare, cu o serie de atracții uimitoare. Printre caracteristicile sale notabile se numără colecția impresionantă de gheizere, aproximativ jumătate din gheizerele lumii aflându-se în acest parc. În plus, Yellowstone este un sanctuar pentru o gamă variată de animale sălbatice din America de Nord, inclusiv multe specii mari.

Una dintre cele mai faimoase atracții ale parcului este Marele Izvor Prismatic, un izvor termal magnific și expansiv. Acesta este renumit pentru culorile sale hipnotizante de curcubeu, potrivit News9.

Iconicul Grand Prismatic Spring este o caracteristică hidrotermală uimitoare din Parcul Național Yellowstone. Situat în vibrantul bazin Midway Geyser Basin, această minune naturală captivantă este o atracție obligatorie pentru vizitatorii care explorează parcul.

Primele observații documentate ale izvorului pot fi urmărite până la primii exploratori și topografi europeni. În 1839, patru vânători de capcane de la American Fur Company s-au aventurat prin bazinul gheizerelor Midway. Aceștia au documentat întâlnirea lor cu ceea ce au descris ca fiind un „lac clocotind”, referindu-se probabil la Marele Izvor Prismatic, care avea un diametru impresionant de 90 de metri.

Ulterior, în 1870, în timpul expediției Washburn-Langford-Doane, exploratorii au menționat în mod specific un gheizer de 15 m din apropiere, care a primit ulterior numele Excelsior.

Culori curcubeu

Numele izvorului reflectă coloritul său vibrant și izbitor, care seamănă cu nuanțele unui curcubeu. În timp ce priviți acest izvor magnific, veți fi captivat de culorile uimitoare, inclusiv roșu, portocaliu, galben, verde și albastru vii.

Covoare microbiene

Acest spectacol hipnotizant de culori nu are un scop pur estetic. El rezultă din covoarele microbiene care se dezvoltă de-a lungul marginilor apelor calde, bogate în minerale. Aceste covoare microbiene conțin organisme pigmentate care contribuie la aspectul caleidoscopic al izvorului. Culorile covorului suferă modificări sezoniere, cu nuanțe mai calde precum portocaliul și roșul care domină anumite perioade ale anului, în timp ce iarna apar nuanțe mai profunde de verde.

Temperatura

Temperatura apelor Marelui Izvor Prismatic este aproape de punctul de fierbere, variind în diferite locuri de la 63 la 87 de grade Celsius, creând un mediu care susține aceste comunități microbiene unice și contribuie la paleta remarcabilă de culori a izvorului. Centrul Marelui Izvor Prismatic este steril, deoarece temperatura apei este prea extremă pentru ca saltelele microbiene să supraviețuiască.

Straturile sunt alcătuite din trilioane de mici microbi termofili care sunt invizibili individual. Acestea prosperă în ape fierbinți și acide. Culorile diferite ale covorului reprezintă termofilele care trăiesc la diferite temperaturi ale apei.

×
x close