Cazul de mpox, sau „variola maimuței”, detectat pe teritoriul Thailandei în această săptămână la un călător care a venit din Africa provine din tulpina africană responsabilă pentru epidemia actuală, au confirmat autorităţile din această ţară, informează AFP, potrivit Agerpres.
Departamentul de control al bolilor a anunţat joi că testul de laborator efectuat pacientului, un european de 66 de ani sosit în regat pe 14 august, a confirmat că acesta este infectat cu varianta "clada 1b".
"Departamentul de control al bolilor doreşte să confirme rezultatul unui test de laborator care relevă prezenţa mpox clada 1b la un pacient european", a declarat acesta într-un comunicat, adăugând că Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) va fi informată despre evoluţia situaţiei.
Persoana infectată a fost plasată în carantină la spital
"Monitorizăm 43 de persoane care au fost în contact apropiat cu pacientul şi, până în prezent, nu au prezentat niciun simptom, dar trebuie să continuăm monitorizarea timp de 21 de zile", a adăugat departamentul.
Orice persoană care se deplasează în Thailanda din 42 de "ţări cu risc" trebuie să se înregistreze şi să fie supusă unui test la sosire.
Recrudescenţa mpox în Republica Democratică Congo (RDC), dar şi în Burundi, Kenya, Rwanda şi Uganda, a determinat Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) să declare o urgenţă de sănătate publică de importanţă internaţională, cel mai înalt nivel de alertă.
Tulpina clada 1, responsabilă pentru epidemia actuală din Africa, este mortală în 3,6% din cazuri şi este deosebit de periculoasă pentru copii, conform OMS.
Mpox este o boală virală care se transmite de la animal la om, dar se poate transmite şi prin contact fizic strâns. Boala provoacă febră, dureri musculare şi leziuni cutanate.
Potrivit directorului departamentului thailandez de control al bolilor, Thongchai Keeratihattayakorn, mpox se răspândeşte mult mai lent decât COVID-19 din cauza contactului strâns necesar pentru transmitere.
Virusul a fost descoperit în 1958 în Danemarca, la maimuţe crescute pentru cercetare.
RDC a înregistrat cel puţin 16.000 de cazuri, dintre care 548 mortale.
Suedia este prima ţară non-africană care a înregistrat un caz din subtipul clada 1b pe 15 august.