Antena 3 CNN Externe Mapamond Premieră mondială: lucrătoarele sexuale din Belgia au dreptul la pensie și concediu medical

Premieră mondială: lucrătoarele sexuale din Belgia au dreptul la pensie și concediu medical

A.O.
1 minut de citit Publicat la 17:48 01 Dec 2024 Modificat la 16:29 02 Dec 2024
GettyImages-521761442
Sursa foto: Getty Images

Lucrătoarele sexuale din Belgia sunt, din această duminică, primele din lume care au dreptul la asigurare de sănătate, pensie, ajutor de șomaj și concediu de creștere a copilului. Belgia a devenit astfel prima țară din Europa care acordă aceleași drepturi de muncă lucrătoarelor sexuale cu cele ale altor angajați, potrivit BBC News. 

„Acest lucru este radical şi este cel mai bun pas pe care l-am văzut până acum oriunde în lume. Avem nevoie ca fiecare ţară să se îndrepte în această direcţie”, a spus Erin Kilbride, cercetător la Human Rights Watch. 

Legislativul belgian a votat legea în luna mai a acestui an și a intrat în vigoare duminica aceasta. Legea vine ca urmare a vidului legislativ creat în 2022, când prostituția a fost dezincriminată, fără ca lucrătoarele sexuale să beneficieze de vreo formă de protecție în fața legii.  

„Am lucrat și când eram însărcinată în nouă luni. Nu m-am putut opri (după naștere n.red) pentru că aveam nevoie de bani. Acum este șansa noastră să existăm ca ființe umane”, a povestit Sophie pentru BBC, o lucrătoare sexuală, mama a șase copii. 

Potrivit noii legi, Sophie are acum dreptul la contract de muncă și protecție în fața legii. Lucrătoarele sexuale pot refuza clienți sau anumite acte sexuale și nu pot fi concediate din acest motiv. 

„Dacă nu există nicio lege și munca ta este ilegală, atunci nu există nici protocoale care să te ajute. Această lege a venit cu instrumentele necesare pentru a ne ține în siguranță”, le-a spus Victoria reporterilor BBC. 

Angajatorii trebuie să aibă „un caracter bun”, reședință de afaceri în Belgia, trebuie să se asigure că lucrătoarele sexuale au acces la butoane de panică, băi și prezervative. 
 
Uniunea Lucrătoarelor Sexuale din Belgia a salutat legea drept „un pas imens înainte, care oprește discriminarea legală împotriva lucrătoarelor sexuale.”
 
De cealaltă parte însă, sunt organizații feministe care critică noua lege și susțin că este „catastrofală” pentru victimele ale traficului de ființe umane.
 
„Dacă spunem că prostituția există și că lucrătoarele sexuale trebuie protejate, înseamnă că acceptăm acestă formă de violență sexistă în loc să ne luptăm cu ea”, a declarat directoarea Consiliului Femeilor Francofone din Belgia. 
 
La nivel mondial, sunt circa 52 de milioane de lucrători sexuali, potrivit Fundației Scelles, care luptă împotriva prostituției. 80 la sută sunt femei și trei sferturi au între 13 și 25 de ani. 

×
x close