Antena 3 CNN Externe Mapamond Povestea condamnatului la moarte care a vrut doar o măslină ca ultimă masă. Care a fost motivul cererii bizare

Povestea condamnatului la moarte care a vrut doar o măslină ca ultimă masă. Care a fost motivul cererii bizare

maslina furculita
A existat și un motiv în spatele cererii bizare a bărbatului. Foto: Getty Images
de Laura Dinu    |    24 Oct 2024   •   20:00

Între prizonierii condamnați la moarte pare că există o adevărată competiție cu privire la cel care cere cea mai ciudată masă posibilă. 

Aceștia par să încerce să se întreacă unul pe altul cu comenzile lor bizare, mai degrabă decât să-și răsfețe papilele gustative pentru ultima dată. Unii cer adevărate festinuri, alții solicită un bulgăre de pământ, în timp ce unii par să folosească ultima lor masă ca un gest sfidător față de sistemul de justiție din SUA, scrie ladbible.com.

Este și cazul lui Victor Harry Feguer, care a ales să fie executat cu o singură măslină în stomac. Desigur, nu era preocupat de siluetă, însă se pare că a avut un motiv pentru această dorință.

Avea doar 28 de ani când a fost executat

Feguer avea doar 28 de ani când a fost executat prin spânzurare, în 1963, pentru uciderea doctorului Edward Bartels. Cu trei ani înainte, Feguer a răsfoit Paginile Aurii și a început să sune medicii locali din Iowa, în ordine alfabetică, până când a ajuns la Dr. Bartels. Născut în Michigan, criminalul i-a spus doctorului că există o femeie care are nevoie de îngrijiri medicale, așa că Dr. Bartels s-a grăbit să ajungă la el. Însă, când a ajuns, nu era nicio femeie. Feguer l-a răpit pe medic, în vârstă de 34 de ani, și l-a ucis în Illinois. Trupul doctorului a fost găsit ulterior într-un câmp de porumb, cu un singur glonț în cap.

Autoritățile l-au arestat pe Feguer în Alabama câteva zile mai târziu, după ce FBI-ul a primit un pont de la un bărbat care a devenit suspicios când criminalul a încercat să-i vândă mașina doctorului fără niciun act. Se crede că motivul crimei a fost să obțină droguri pe care Dr. Bartels le-ar fi avut asupra lui pentru tratarea pacienților.

A susținut mereu că este nevinovat

Feguer a protestat susținând că este nevinovat și a insistat că altcineva era responsabil pentru crima din iulie 1960, însă a fost condamnat la moarte. A depus un apel, care a fost respins, ceea ce însemna că doar președintele mai putea interveni. Chiar și după ce a fost contactat de guvernatorul din Iowa, Harold Hughes, și de avocatul lui Feguer, John F. Kennedy nu a cedat. Se spune că acesta a refuzat rugămințile lor pentru că „a considerat crima prea brutală”.

În orice caz, deținutul, descris ca „un prizonier model” de către gardieni în ultimele sale zile, a fost nevoit să accepte că își va întâlni sfârșitul, singura mângâiere fiind că va primi o masă înainte de execuție. Dar, în mod bizar, Feguer a cerut doar o singură măslină cu sâmburele intact.

Care a fost motivul din spatele cererii neobișnuite

A existat și un motiv pentru care și-a dorit doar o gustare înainte de execuția sa în Iowa. Feguer le-a spus gardienilor că spera ca din mormântul său să crească un măslin, „ca un simbol al păcii”.

După ce a stat treaz toată noaptea, alături de un preot, i s-a dat un costum nou pentru execuția sa din 15 martie 1963. Unele rapoarte susțin că, după ce Feguer a fost declarat mort, oficialii au găsit sâmburele măslinei în unul dintre buzunarele costumului său.

Fotograful Henry Hargreaves a readus la viață această ultimă masă neobișnuită prin colecția sa intitulată No Seconds. Hargreaves a recreat câteva dintre cele mai faimoase comenzi de pe „coridorul morții”, iar cea a lui Feguer a fost preferata sa.

El a declarat pentru CBS News: „Este o imagine atât de polarizantă. Ne gândim la ultimele mese și ne imaginăm ceva total lacom, dar el a avut doar o singură măslină. Este atât de simplu, frumos și cumva definitiv. E ca un punct final la sfârșitul vieții sale.”

×
Parteneri
x close