Data la care vulcanul Vezuviu a erupt, distrugând viețile a mii de oameni din vechiul Pompei și din alte orașe din apropiere, a divizat mult timp cercetătorii. Însă un studiu realizat de experți din Pompei sugerează că autorul roman Pliniu cel Tânăr a avut probabil dreptate tot timpul: vulcanul a erupt la 24 august 1979 și nu mai târziu în cursul anului, așa cum s-a sugerat, notează The Guardian.
Pliniu a scris despre erupție în două scrisori după ce a asistat la ea din casa unchiului său, Pliniu cel Bătrân, în Miseno. Relatarea sa cu privire la momentul în care Vezuviul și-a dezlănțuit furia a început să fie contestată la sfârșitul secolului al XVIII-lea, data de 24 octombrie 1979 devenind cea mai răspândită ipoteză. O inscripție pe cărbune, datată 17 octombrie, excavată în parcul arheologic din Pompei în 2018, a adăugat credibilitate acestei teorii.
O altă relatare scrisă a erupției a fost furnizată de istoricul și senatorul greco-roman Cassius Dio, care s-a referit la faptul că aceasta a avut loc toamna, care în epoca romană antică începea pe 8 august.
Gabriel Zuchtriegel, directorul parcului arheologic Pompei, a declarat că nu există „nicio dovadă documentată” care să confirme teoriile privind datele ulterioare.
„De-a lungul anilor, au fost emise ipoteze privind alte date, bazate în principal pe erori și neînțelegeri”, a adăugat el. „Abia în a doua jumătate a secolului al XX-lea teologia modernă a stabilit în mod clar că cele mai vechi manuscrise au 24 august ca dată corectă. Nu există alternative și, prin urmare, ori îl confirmi pe Pliniu, ori trebuie pur și simplu să presupui că a făcut o greșeală.”
Studiul a analizat, de asemenea, schimbările climatice și practicile agricole din Pompeiul antic. Zuchtriegel a declarat că descoperirile de plante și fructe antice din sit, de exemplu castane, care astăzi sunt asociate cu coacerea în timpul toamnei, tind să contrasteze cu data lui Pliniu.
„Oamenii au presupus că natura și clima au fost întotdeauna mai mult sau mai puțin la fel, dar astăzi suntem foarte conștienți că nu este așa”, a declarat Zuchtriegel.
„Este posibil ca Pliniu să fi avut dreptate în datarea erupției la 24 august și că ar trebui să reconsiderăm descoperirile de fructe și plante care par să fie în contrast cu acest lucru”, a spus el. „Acest lucru ne-ar putea spune, de asemenea, ceva despre schimbările climatice, biodiversitate și tehnici de conservare în lumea antică. De exemplu, și astăzi există un tip de castan care se coace în august, astfel încât găsirea unui castan în vechiul Pompei nu dovedește neapărat că Pliniu s-a înșelat.”