Antena 3 CNN Externe Mapamond Papa Francisc îndeamnă oamenii să citească: „Când rugăciunea nu ajută, o carte bună ne poate ajuta să înfruntăm furtuna”

Papa Francisc îndeamnă oamenii să citească: „Când rugăciunea nu ajută, o carte bună ne poate ajuta să înfruntăm furtuna”

papa francisc profimedia
Papa Francisc. Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Coman    |    05 Aug 2024   •   16:32

Papa Francisc îndeamnă creștinii să citească, pentru că o carte bună poate ține oamenii „departe de alte alegeri mai puțin sănătoase”. Suveranul pontif a dezvăluit că el preferă să citească tragedii. 

„Cum am putea noi să ne adresăm inimilor bărbaţilor şi femeilor dacă ignorăm, desconsiderăm sau nu apreciem 'poveştile' prin care ei încearcă să exprime şi să dezvăluie drama experienţei lor trăite în romane şi în poezii?", a întrebat suveranul pontif într-o scrisoare din 17 iulie adresată preoţilor aspiranţi, scrie AFP, preluată de Agerpres.

În acel text lung, presărat cu referinţe la mari nume ale literaturii universale precum C.S. Lewis, Marcel Proust, T.S. Eliot şi Jorge Luis Borges, papa Francisc afirmă că lectura „face parte din calea spre maturitatea personală" şi, prin urmare, este crucială, nu numai pentru cei care intră în preoţie, ci pentru toţi creştinii în general.

Papa Francisc a încurajat, de asemenea, lectura, menţionând că o carte bună îi poate ţine pe oameni departe de „alte alegeri mai puţin sănătoase” şi poate deschide minţile „prinse în capcană de unele gânduri obsesive".

„În momentele de oboseală, furie, dezamăgire sau eşec, când rugăciunea în sine nu ne ajută să găsim seninătatea interioară, o carte bună ne poate ajuta să înfruntăm furtuna până când ne regăsim liniştea sufletească", a scris suveranul pontif în vârstă de 87 de ani, care crede, de asemenea, că lectura necesită un angajament mai mare decât vizionarea unui film sau a unui program de televiziune.

Suveranul pontif, care la vârsta de 28 de ani a predat literatură la un liceu iezuit şi a întâmpinat rezistenţă din partea elevilor cu privire la anumite opţiuni de lectură, consideră că şi textele dificile sau plictisitoare au valoare.

„În ceea ce mă priveşte, mie îmi plac autorii de tragedii, pentru că putem cu toţii să considerăm lucrările lor ca fiind ale noastre, ca o expresie a dramei noastre personale", a adăugat liderul spiritual de la Vatican.

„Plângând soarta personajelor lor, noi plângem, în esenţă, pentru noi înşine, pentru propriul gol din vieţile noastre, pentru neajunsurile şi singurătatea noastră", a concluzionat papa Francisc.

×
Subiecte în articol: Papa Francisc carti preoti
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close