Un oraş din Italia a interzis oamenilor să joace cricket, iar cei care nu respectă regula primarului de acolo riscă să fie amendaţi, potrivit bbc.com.
Sub soarele arzător de pe coasta Adriaticii din Italia, un grup de prieteni din Bangladesh își exersează abilitățile de cricket pe un mic teren de beton.
Ei joacă cricket la periferia oraşului Monfalcone, aproape de aeroportul Trieste, pentru că primarul le-a interzis să joace în orașul propriu-zis. Se spune că cei care nu respectă regula pot fi amendați cu până la 100 de euro.
„Dacă am fi jucat în Monfalcone, poliția ar fi venit deja să ne oprească,” spune căpitanul echipei, Miah Bappy.
El arată un grup de adolescenți bengalezi care au fost „prinşi” jucând sportul lor național în parcul local. Fără să știe că erau filmați de camerele de securitate, jocul lor de cricket a fost întrerupt de o patrulă de poliție care le-a dat o amendă.
„Ei spun că cricketul nu este pentru Italia. Dar vă spun adevărul: este, pentru că suntem străini”, spune Miah.
Interzicerea cricketului a devenit un simbol al tensiunilor adânci care izbucnesc în Monfalcone.
Orașul are o compoziție etnică unică în Italia: dintr-o populație de puțin peste 30.000 de locuitori, aproape o treime sunt străini.
Majoritatea sunt musulmani bengalezi care au început să sosească la sfârșitul anilor '90 pentru a construi nave de croazieră uriașe. Ca urmare, esența culturală a oraşului Monfalcone este în pericol, potrivit primarului Anna Maria Cisint, care aparține partidului de extremă dreaptă Liga.
Ea a ajuns la putere pe valul sentimentului anti-imigrație - și a început o misiune de a „proteja” orașul său și de a apăra valorile creștine.
„Istoria noastră este ștearsă”, spune ea. „Este ca și cum nu ar mai conta. Totul se schimbă în rău”, continuă Anna Maria Cisint.
În Monfalcone, italieni îmbrăcați în haine occidentale se amestecă cu bengalezi care poartă shalwar kameez și hijaburi. Există restaurante bengaleze și magazine halal, și o rețea de piste pentru biciclete folosite în mare parte de comunitatea sud-asiatică.
În cele două mandate ale sale, Anna Cisint a dat la o parte băncile din piața orașului unde bengalezii obișnuiau să stea și a criticat ceea poartă femeile musulmane pe plajă.
„Aici există un proces foarte puternic de fundamentalisme islamic”, spune ea. „O cultură în care femeile sunt tratate foarte rău și oprimate de bărbați”.
În legătură cu interzicerea cricketului, primarul susține că nu există spațiu sau bani pentru a construi un nou teren și spune că mingile de cricket reprezintă un pericol.
Ea a declarat pentru BBC că refuză să le ofere bengalezilor privilegiul de a juca sportul lor național - și susține că aceștia nu oferă „nimic în schimb”.
„Nu au dat nimic acestui oraș, comunității noastre. Zero”, spune ea. „Sunt liberi să meargă să joace cricket oriunde altundeva… în afara Monfalcone”, încheie edilul.
Primarul a primit amenințări cu moartea din cauza opiniilor sale despre musulmani - și din această cauză este acum sub protecția poliţiei 24 de ore din 24.
Miah Bappy și colegii săi de cricket s-au mutat în Italia pentru a construi nave la șantierul naval Fincantieri – cel mai mare din Europa și unul dintre cele mai mari din lume.
Primarul acuză compania de „dumping salarial” - practica de a plăti salarii sub nivelul pieței, adesea lucrătorilor străini - susținând că salariile sunt atât de mici încât niciun italian nu ar dori să facă acea muncă pentru aceiași bani.
Dar directorul șantierului naval, Cristiano Bazzarra, este convins că salariile plătite de companie și contractorii săi sunt conform legii italiene.
„Nu reușim să găsim lucrători instruiți. În Europa este foarte dificil să găsești tineri care vor să lucreze într-un șantier naval”, spune el.
Italia are printre cele mai scăzute rate ale natalității din Europa. Anul trecut, doar 379.000 de copii s-au născut în Italia, cu o medie de 1,2 copii per femeie.
Italia se confruntă, de asemenea, cu deficit de forță de muncă, iar cercetătorii estimează că Italia va avea nevoie de 280.000 de lucrători străini pe an până în 2050 pentru a compensa diminuarea forței de muncă.
Dar Anna Maria Cisint crede cu fermitate că modul de viață al comunității musulmane din Bangladesh este „incompatibil” cu viața italienilor nativi.