Antena 3 CNN Externe Mapamond OMS: Temperaturile de foc ucid peste 175 000 de oameni în fiecare an, în Europa

OMS: Temperaturile de foc ucid peste 175 000 de oameni în fiecare an, în Europa

canicula getty images
Sursa foto: Getty Images
01 Aug 2024   •   19:30

Peste 175.000 de persoane mor ca urmare a efectelor căldurii extreme în fiecare an în Europa, regiune de pe glob care se încălzeşte cel mai rapid, potrivit unui comunicat publicat joi de divizia europeană a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, informează AFP, citată de Agerpres.

Printre cele 489.000 de decese provocate de căldură şi recenzate anual de OMS în perioada 2000-2019, ''regiunea europeană reprezintă 36% (dintre aceste victime), echivalentul unei medii de 176.040 de decese pe an'' în această perioadă.

Regiunea europeană a OMS, care se întinde până în Asia Centrală, este cea care se încălzeşte cel mai rapid, cu o viteză de circa două ori mai mare decât ritmul mediu mondial, a arătat organizaţia.

''În întreaga regiune şi în cele 53 de state membre ale sale, oamenii plătesc un preţ greu'', a spus directorul regional Hans Kluge, citat în comunicat.

În decursul ultimilor 20 de ani, mortalitatea asociată căldurii a crescut cu 30%.

''Temperaturile extreme exacerbează afecţiunile cronice, în special bolile cardiovasculare, respiratorii şi cerebrovasculare, sănătatea mintală şi afecţiunile asociate diabetului'', a explicat OMS Europa.

Temperaturile ridicate se află totodată la originea ''stresului termic'', care survine atunci când corpul uman nu mai reuşeşte să-şi menţină temperatura între 36 şi 37 de grade Celsius, în prezent principala cauză de mortalitate asociată climatului în această regiune.

Potrivit OMS, numărul victimelor căldurii ''va creşte foarte rapid'' în următorii ani din cauza schimbărilor climatice, responsabile pentru intensificarea valurilor de caniculă în Europa în ultimele decenii.

''Cei mai fierbinţi trei ani înregistraţi vreodată în regiunea europeană de OMS s-au produs toţi după 2020, iar cei mai calzi 10 ani s-au înregistrat după 2007'', a mai precizat Kluge.

Potrivit organizaţiei ONU, adaptarea la caniculă se face prin adoptarea unor comportamente simple: adăpostirea de căldură, păstrarea răcorii în locuinţă, hidratarea frecventă.

Pe 25 iulie, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a lansat un apel pentru contracararea ''epidemiei'' de căldură extremă pledând pentru măsuri concrete cu ajutorul cărora să facem faţă acestui ''ucigaş invizibil''.

Secretarul general al ONU a estimat că trebuie protejate persoanele vulnerabile, muncitorii expuşi la căldură şi trebuie limitată creşterea temperaturii mondiale la 1,5 grade Celsius.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close