Omenirea a eliberat "relele unei Cutii moderne a Pandorei", a avertizat miercuri secretarul general al ONU, Antonio Guterres, incluzând "tehnologiile scăpate de sub control" printre ameninţările existenţiale ale lumii de astăzi, alături de războaie şi încălzirea globală, relatează AFP, potrivit Agerpres.
"Acţiunile sau inacţiunile noastre au dezlănţuit relele unei Cutii moderne a Pandorei", a spus Guterres prezentându-şi în faţa Adunării Generale priorităţile pentru 2025.
"Patru dintre aceste rele ies în evidenţă pentru că reprezintă, în cel mai bun caz, ameninţări care ar putea perturba toate aspectele politicilor noastre, iar în cel mai rău caz ar putea perturba însăşi existenţa noastră", a adăugat el, invocând "conflictele galopante, inegalităţile endemice, criza climatică dezlănţuită, tehnologiile scăpate de sub control".
Cele patru rele care amenință omenirea, potrivit ONU
Primul dintre aceste rele sunt conflictele care "se înmulţesc, devin mai complicate şi mai sângeroase", ca în Gaza sau Sudan, a remarcat Antonio Guterres, denunţând şi ameninţarea nucleară, aflată "la cel mai înalt nivel din ultimele decenii", atacurile "constante" asupra drepturilor omului şi "impunitatea endemică".
În acest context, el le-a cerut cu tărie "tuturor părţilor să finalizeze un acord de încetare a focului şi eliberarea ostaticilor" în Gaza. Declaraţia a fost făcută înainte de anunţul că Israelul şi Hamas au acceptat miercuri un acord de încetare a focului în Fâşia Gaza şi eliberarea ostaticilor.
El şi-a exprimat, de asemenea, îngrijorarea cu privire la calea spre care ar putea duce "reorganizarea" în desfăşurare din Orientul Mijlociu, din Iran până în Siria.
Antonio Guterres: „Nu căutaţi mai departe de dealurile din Los Angeles”
Şeful ONU, care de ani de zile a făcut din lupta împotriva încălzirii globale una dintre priorităţi, a criticat încă o dată industriile combustibililor fosili şi pe alţii responsabili de "criza climatică ce face ravagii" în lumea noastră.
"Nu căutaţi mai departe de dealurile din Los Angeles, locul realizării filmelor despre catastrofe, transformate în scene de catastrofă", a remarcat el.
În timp ce toţi semnatarii Acordului de la Paris ar trebui să prezinte în săptămânile următoare o revizuire a obiectivelor lor climatice până în 2035, el a anunţat, de asemenea, un summit pentru a "face bilanţul" acestor planuri şi pentru a menţine obiectivul de +1,5 grade Celsius "la îndemână", înainte de COP30 din Brazilia din noiembrie.
Dezvoltarea scăpată de sub control a inteligenţei artificiale
Amintind cu regularitate îngrijorările sale cu privire la o dezvoltare scăpată de sub control a inteligenţei artificiale, el a subliniat "oportunităţile fără precedent" ale "revoluţiei tehnologice" care necesită şi "un management prudent".
"Lumea are nevoie de o AI etică, sigură şi securizată", a pledat el, cerând Adunării Generale să înfiinţeze "fără întârziere" Grupul internaţional de experţi ştiinţifici aprobat de statele membre şi menit să informeze factorii de decizie cu privire la riscurile şi oportunităţile AI.
"Avem o responsabilitate istorică de a ne asigura că această revoluţie aduce beneficii întregii omeniri, şi nu doar câtorva privilegiaţi", a pledat el.
În sens mai larg, inegalităţile imense din lume, un "semn incontestabil" că "ceva este profund distrus în sistemele noastre sociale, economice, politice şi financiare", sunt, de asemenea, unul dintre relele scoase din Cutia Pandorei.
"Vestea bună este că avem planuri pentru a aborda aceste provocări. Nu trebuie să reinventăm roata, ci doar să o facem să meargă", a subliniat secretarul general, făcând apel la acţiuni în conformitate cu priorităţile adoptate în septembrie anul trecut în "Pactul pentru viitor" (consolidarea sistemului multilateral, reformarea instituţiilor financiare, dezarmare, combaterea sărăciei).
Ce poate face omenirea pentru a reduce riscurile de dezastre naturale și umanitare
Continuând pe ideea mitului Pandorei, el a cerut ridicarea capacului cutiei, "prin acţiune", pentru a elibera speranţa care a rămas închisă.
"Să nu pierdem niciodată din vedere speranţa", a spus el, văzând deja "semne" ale unui viitor mai bun.
"Da, există progrese în lumea noastră în criză", a dat asigurări el, menţionând încetarea focului în Liban, dezvoltarea fără precedent a energiei regenerabile, reducerea ratei de mortalitate infantilă şi accesul mai larg la internet.
El a încheiat prin a apăra ONU, care este din ce în ce mai atacată într-un moment în care se pregăteşte să sărbătorească cea de-a 80-a aniversare.
"Din prima zi, Organizaţia Naţiunilor Unite a reprezentat conştiinţa lumii. Într-o lume care pare că vrea distrugere cu orice preţ, organizaţia noastră a fost o forţă de construcţie", a spus el.