Antena 3 CNN Externe Mapamond Oamenii de ştiinţă americani avertizează despre o eventuală pandemie de gripă aviară

Oamenii de ştiinţă americani avertizează despre o eventuală pandemie de gripă aviară

N.B.
3 minute de citit Publicat la 13:09 10 Mar 2025 Modificat la 13:09 10 Mar 2025
Eprubeta cu probe de virus H5N1 si o gaina
Virusul H5N1 a "căpătat" aminoacizi care îl fac mai periculos pentru oameni şi se dovedeşte capabil să treacă şi la alte animale precum câinii sau pisicile. Sursa foto: Getty Images (poza cu caracter ilustrativ)

Într-o scrisoare publicată în revista "Science" şi preluată de publicaţia La Repubblica, un grup de oameni de știință americani avertizează asupra necesității luării unor măsuri de prevenție în cazul gripei aviare extrem de patogene care se răspândește în întreaga lume: „Să ne pregătim pentru o potențială pandemie de H5N1”. 

Autorii care au lansat apelul au declarat: "Acest virus a încrucișat specii și s-a adaptat la gazde de mamifere, inclusiv la bovine de lapte, provocând expunere pe scară largă și infecții sporadice la oameni. Deși majoritatea cazurilor au fost ușoare, gripa aviară poate provoca boli grave și, având în vedere potențialul de răspândire a virusului H5N1, sunt necesare măsuri urgente." 

Deşi se știa deja că luna aceasta reprezintă vârful maxim al sezonului de gripă aviară, ceea ce este îngrijorător sunt evoluțiile virusului care a "căpătat" aminoacizi care îl fac mai periculos pentru oameni și care se dovedește a fi foarte bun la saltul la diverse alte specii, astfel încât să nu mai infecteze oamenii doar prin intermediul păsărilor de curte. În acest moment în centrul atenției se concentrează atât pe câinii domestici, cât și pe pisici.

Noul virus, deosebit de periculos pentru pisici


Noul virus H5N1 s-a dovedit deosebit de letal la pisicile domestice, care îl pot contacta de la păsările bolnave, dar și din alimente sterilizate inadecvat pentru animale de companie, precum și din laptele de vacă infectat. În Italia, două cazuri au fost înregistrate în zona Bologna, dar cazuri continuă să sosească din Statele Unite, în ciuda faptului că nu există supraveghere activă, ci doar pasivă. Departamentul de Sănătate din New Jersey a confirmat un focar felin de gripă aviară în comitatul Hunterdon. Primele două cazuri au fost identificate pe 28 februarie, dar testele de laborator ulterioare au constatat că alte patru feline din aceeași zonă au fost pozitive pentru virus.

Riscuri și precauții pentru oameni


Autoritățile sanitare asigură că riscul de a transmite virusul H5 la oameni rămâne scăzut, s-a demonstrat că mai ales noi oamenii putem infecta animalele mai des decât invers. Cele mai expuse categorii continuă să fie muncitorii agricoli, pe de altă parte riscul principal este ca la pisici boala să nu fie identificată, ci confundată cu altceva: simptomele neurologice duc adesea la deces, mai degrabă decât simptomele respiratorii mai tipice gripei.

Problema vaccinurilor pentru oameni

Autorii studiului, Jesse L. Goodman, Norman W. Baylor, Rebecca Katz, Lawrence O. Gostin, Rick A. Bright, Nicole Lurie, Bruce G. Gellin, au mai relevat: "Până în prezent disponibilitatea rapidă a unui vaccin antigripal este sever limitată de tehnologiile aprobate în prezent, cum ar fi vaccinurile pe bază de proteine. Disponibilitatea vaccinurilor este, de asemenea, încetinită de timpul necesar pentru a efectua evaluări ale imunogenității și eficacității și alte teste pe lot. În plus, multe agenții de reglementare nu dispun de resursele și capacitatea de a evalua rapid, dar robust, vaccinurile împotriva pandemiei. Pentru a eficientiza dezvoltarea, evaluarea, producția și accesul la vaccinuri, industria, guvernele și autoritățile de reglementare ar trebui să îmbunătățească colaborarea bazată pe noile tehnologii, cum ar fi vaccinurile ARNm și vaccinurile care utilizează noi antigene, alinierea căilor și cerințelor de reglementare, modernizarea instrumentelor de evaluare a imunogenității și de eliberare a loturilor. Pentru a asigura un acces echitabil, ar trebui stabilit un cadru global, inclusiv o entitate capabilă să ofere finanțare și achiziții în avans de vaccinuri pentru țările cu venituri mici și medii."

Programele de imunizare, atunci, mai observă aceştia, sunt complexe și necesită o planificare în avans. Succesul lor necesită roluri, responsabilități și finanțare definite, precum și un management eficient al informațiilor și al lanțului de aprovizionare. Strategiile ar trebui să se bazeze pe experiența cu gripa sezonieră, Covid-19 și alte focare și să utilizeze infrastructura existentă, implicând cei care vor implementa programele. "Planificarea imunizării și a comunicațiilor trebuie să fie integrată și să implice comunitățile afectate și trebuie să transcendă diviziunile politice." Fiecare nivel trebuie să "și înțeleagă clar responsabilitățile și circumstanțele în care sunt activate planurile", indică experții.

×
x close