Antena 3 CNN Externe Mapamond O ţestoasă gigant de Galapagos, specie în pericol de dispariţie, s-a născut în captivitate la Ajaccio: „Este o premieră pentru Franța”

O ţestoasă gigant de Galapagos, specie în pericol de dispariţie, s-a născut în captivitate la Ajaccio: „Este o premieră pentru Franța”

Roxana Mihăiescu
2 minute de citit Publicat la 06:00 13 Aug 2024 Modificat la 06:00 13 Aug 2024
testoasa galapagos darwin
Țestoasa a fost botezată temporar „Darwin” / sursă foto: Profimedia Images

O ţestoasă gigant de Galapagos, specie în pericol de dispariţie, s-a născut în captivitate în parcul A Cupulatta, supranumit „Oraşul ţestoaselor”, situat în oraşul francez Ajaccio, din insula Corsica, a precizat, luni, pentru AFP, directorul acestui parc cu animale, potrivit Agerpres.

„Este o premieră pentru Franța”, a mai transmis directorul parcului.

Venită pe lume pe 21 mai, ţestoasa, botezată temporar „Darwin” şi al cărei sex nu a fost comunicat încă, s-a confruntat „cu o eclozare dificilă aşa că aşteptăm să fim siguri că se hrăneşte şi îşi face nevoile înainte să o anunţăm publicului”, a explicat Pierre Moisson, director-veterinar al A Cupulatta, care se prezintă precum cel mai mare parc european de prezentare a ţestoaselor de apă dulce sau terestre.

„Întrucât e prima ţestoasă de Galapagos născută în Franţa, sperăm acum că va supravieţui şi va creşte la noi”, a mai spus el.

„De 24 de ani, avem doi masculi de origine sălbatică şi care au peste 70 de ani şi a trebuit să aşteptăm anul 2021 pentru a primi o femelă matură, născută în captivitate în Europa”, a mai declarat veterinarul. Cu unul dintre cei doi masculi, „a produs cinci ouă dintre care unul fecundat”.

„Mai este o singură femelă care, înaintea alei noastre şi a trei dintre surorile ei, s-a reprodus în captivitate”, a mai precizat el.

„Cântăreşte 90 de grame, departe de cele 160 de kilograme ale tatălui şi de cele 100 de kilograme ale mamei, măsoară 18 centimetri și stă într-un terariu”.

„Este un super eveniment pentru că există deja ţestoase rare în captivitate, sunt cel puţin 130 în captivitate în Europa aflate în doar 26 de parcuri zoologice din Europa. Suntem al patrulea care realizăm reproducerea şi primul din Franţa”, a mai spus Moisson.

Aceste ţestoase terestre, care pot atinge o lungime de până la 1,5 metri şi cântări 250 de kilograme, pot trăi peste 100 de ani fără probleme, a mai spus specialistul.

Dintre cele 15 specii de ţestoase gigant care trăiau iniţial în Galapagos, un arhipelag situat la 1.000 de kilometri de coasta Ecuadorului şi care îşi datorează denumirea ţestoaselor gigant, trei au devenit extincte de-a lungul secolelor, potrivit Parcului naţional Galapagos (PNG).

Toate speciile de ţestoase gigant de Galapagos se află pe lista roşie a Uniunii Internaţionale pentru Conservarea Naturii (UICN), catalogate ca vulnerabile sau în pericol critic de extincţie

×
x close