Antena 3 CNN Externe Mapamond O țară din Europa se confruntă cu o criză uriașă în industria restaurantelor. Zilnic se închid câteva afaceri: „Este disperare”

O țară din Europa se confruntă cu o criză uriașă în industria restaurantelor. Zilnic se închid câteva afaceri: „Este disperare”

anunt inchidere afacere restaurant usa
Anunț pe ușa unui restaurant, care anunță închiderea afacerii. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    21 Oct 2024   •   12:07

Peste 600 de restaurante au fost forțate să se închidă în Irlanda, doar în ultimul an, în ceea ce se consideră a fi o criză în continuă creștere, în oferta turistică, vizibilă la o simplă plimbare pe străzile principale ale țării.

Blazing Salads, Dillingers, Assassination Custard și Brasserie Sixty Six în Dublin, Church Lane și Sage în County Cork și Barnacles în Galway, sunt doar câteva dintre cele mai recente adăugiri pe lista afacerilor închise.

Blazing Salads, un local vegetarian și vegan de pionierat, a fost deschis timp de 37 de ani, supraviețuind mai multor recesiuni economice, precum și pandemiei, dar a trebuit să închidă magazinul, acuzând o combinație de factori precum inflația, o creștere a TVA-ului și clienții care lucrează de acasă.

Asociația restaurantelor din Irlanda (RAI) afirmă că, în fiecare zi, se închid în medie două restaurante, cafenele sau alte întreprinderi din sectorul alimentar, ceea ce reprezintă o lovitură pentru industria hotelieră independentă a țării. Marți, 15 octombrie, proprietarii de restaurante, cafenele și pub-uri au mărșăluit în semn de protest în fața parlamentului irlandez în semn de frustrare.

„Nu este doar plâns, este disperare”

În Cork, capitala gastronomică a Irlandei, Darina Allen, bucătăreasă și fondatoare a renumitei școli de gătit Ballymaloe, este furioasă.

„Am 76 de ani. Nu am mai ieșit niciodată în stradă să protestez, dar m-am trezit la 6:00 dimineața ca să iau trenul din Cork. Am fost hotărâtă să susțin cauza. Oamenii sunt foarte furioși în toată țara. Se simt abandonați, neapreciați. Tot ce își doresc este să câștige un trai relativ decent pentru a-și putea plăti angajații, a reinvesti puțin în afacerile lor și a-și educa copiii. Adică, nu este vorba de a doua casă în Caraibe. Este vorba doar de supraviețuirea de zi cu zi.”, a spus ea.

„Nu este doar plâns, este disperare. Tot ce vor restaurantele este un sprijin corect, apreciere pentru ceea ce fac”, a adăugat ea.

Creșterea cu 50% a cotei de TVA, de la 9% la 13,5%, a făcut ca întreprinderile din sectorul alimentar să se lupte pentru a supraviețui, potrivit RAI. Cota a fost redusă la 9 % în timpul pandemiei, dar restaurantele spun că este prea devreme pentru a reintroduce cota mai mare, având în vedere creșterea facturilor la energie, creșterea costurilor alimentelor, cererea scăzută a consumatorilor din cauza crizei costului vieții și munca de acasă.

Un bărbat filmat la protestul de săptămâna trecută a declarat că lucrează în domeniu din 1982 și că „nu a văzut niciodată o situație atât de gravă”.

Aceștia erau încrezători că guvernul va răspunde campaniei lor de inversare a creșterii TVA, având în vedere starea sănătoasă a finanțelor țării, subliniind că, în anii 1980, TVA era de doar 6 %. Cu toate acestea, atunci când ministrul de finanțe, Jack Chambers, și-a prezentat bugetul la 2 octombrie, a fost acordat un sprijin de 4.000 EUR pentru facturile la energie, dar nu s-a făcut nicio mișcare cu privire la TVA.

Venind atât de repede după o hotărâre a Curții Europene care a acordat fiscului irlandez o sumă surpriză de 14 miliarde de euro sub formă de taxe restante de la Apple, lipsa de empatie bugetară este o pastilă amară de înghițit, spune Allen.

Alții sunt alarmați de impactul crizei restaurantelor asupra străzilor principale din Irlanda și se întreabă dacă magazinele independente vor fi înlocuite de lanțuri care pot suporta costuri mai mari, precum Pret a Manger sau Carluccio's, care sunt deja prezente în Irlanda.

Barry Murphy, care administrează Murfs, un mic restaurant de pește și cartofi prăjiți din Durrow, comitatul Laois, spune că „magazine de vape și magazine de caritate” apar deja în locul cafenelelor din orașele mici.

„Chiar dacă ignori TVA-ul, este extrem de greu, te zbați de la o lună la alta”

Stephen Buckley, a cărui familie are cinci fripturieri și o măcelărie, FX Buckley, un pilon de bază al Dublinului din 1930, este la fel de îngrijorat de golirea orașelor. „Oamenii nu vin în Irlanda pentru vreme. Ei vin pentru cultură, iar restaurantele și cafenelele din orice oraș fac parte din aceasta. Dacă restaurantele se prăbușesc, cultura se prăbușește și oamenii nu mai vin în oraș.”

Buckley spune că întreprinderile ca a sa pot trece peste recesiuni pentru că dispun de un „back office” pe care alți operatori mici nu îl au.

Murphy spune că majorarea TVA din august anul trecut l-a lăsat cu 25.000 EUR în plus de plătit, fără nicio clemență pentru cei care se luptă cu scenariul de profit mic sau inexistent în care operează acum. „Primești o cerere în fiecare trimestru și, dacă nu primești ceea ce ceri, riști să primești un șerif care să-ți bată la ușă și care, la propriu, îți va goli localul”, a spus el.

„Chiar dacă ignori TVA-ul, este extrem de greu, te zbați de la o lună la alta”, a spus el.

×
Parteneri
x close