Antena 3 CNN Externe Mapamond O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva secunde înainte să primească injecția letală

O tânără de 22 de ani care urma să fie eutanasiată s-a răzgândit cu câteva secunde înainte să primească injecția letală

D.C.
2 minute de citit Publicat la 07:20 18 Noi 2024 Modificat la 07:20 18 Noi 2024
tanara suparata intinsa in pat
O tânără de 22 de ani din Țările de Jos și-a anulat sinuciderea asistată chiar înainte de a primi injecția letală FOTO: Getty Images

O tânără de de 22 de ani, din Țârile de Jos, care primise aprobarea pentru sinucidere asistată și programase procudura, s-a răzgândit cu câteva secunde înainte să primească injecția letală.

Romy, 22 de ani, care suferea de depresie clinică , tulburări de alimentație și anorexie din cauza abuzurilor din copilărie, a luat decizia sfâșietoare de a-și pune capăt propriei vieți, în conformitate cu legislația din Țările de Jos, care permite eutanasierea în anumite circumstanțe.

Dar chiar în ultimul moment s-a răzgândit.

După ce a împlinit 18 ani, Romy a militat timp de patru ani pentru dreptul ei de a muri prin sinucidere asistată și a făcut eforturi incredibile pentru a-i convinge pe medici, pe oficialități și pe membrii familiei ei că asta era soluția pentru ea.

În ziua în care a fost programată procedura, în 2023, când s-a trezit întinsă într-un pat de spital din orașul olandez Leiden, a avut o schimbare bruscă de optică. Mai devreme în acea zi, ea văzuse sicriul în care urma să fie dusă la morgă. Mama ei era lângă ea, iar fratele ei aștepta în grădina spitalului să se termine totul.

Ultima întrebare pe care i-a pus-o medicul

Un medic a stat lângă ea și i-a explicat pas cu pas, pentru ultima oară, cum urma să decurgă  procesul, cum i se va administra injecția letală, una din metodele legale de eutanasie din țara ei.

Romy i-a dat undă verde medicului, dar începuse să transpire iar inima îi bătea cu putere gândindu-se la ce urma să se întâmple, a povestit ea acum pentru publicația olandeză NRC.

În momentul în care medicul intervenise pentru administrarea injecției letale, lui Romy i s-a pus o ultimă întrebare, așa cum prevede legislația olandeză: „Ești sigură?”.

Iar ea în acel moment și-a dat seama că nu era sigură și a început să plângă. Mama ei, care era lângă ea și, de asemenea, plângea, a îndemnat-o să anuleze totul, lucru pe care l-a și făcut.

Ce se întâmplă cu Romy acum

După ce inițial a renunțat la eutanasie, Romy a făcut din nou cerere pentru procedură la scurt timp și a fost programată din nou pentru sinucidere asistată la odată ulterioră.

Dar între timp a fost consiliată de un psihiatru și i-a avut alături pe membrii familiei și pe prietenii ei. Astfel, a anulat și a doua procedură și a decis să-și continue terapia, iar acum spune că nu-și dorește „nimic mai mult decât să trăiască”.

„Nu regret călătoria pe care am avut-o. Pentru că am fost atât de aproape de moarte, văd viața ca pe ceva valoros. Nu va fi întotdeauna bine, dar acum știu că există lumină la capătul tunelului”, a declarat ea pentru publicația amintită.

Acum, Romy este studentă și trăiește într-o locuință socială. Când jurnaliștii olandezi au întrebat-o ce îi dă speranță, ea a început să râdă: „O să sune nebunesc: îmi place să plătesc chiria. Acest lucru dă sens vieții mele.”

Eutanasia reprezintă cinci la sută din decesele din Țările de Jos

În urmă cu 23 de ani, Țările de Jos au devenit prima țară din lume care a dezincriminat eutanasia activă și sinuciderea asistată cu sprijinul unui medic.

Eutanasia se aprobă pentru pacienții care demonstrează că se confruntă cu suferințe insuportabile și nu au nicio șansă de ameliorare.

Anul trecut, 9.068 de persoane din Țările de Jos au murit prin eutanasie, o creștere de la 8.720 în 2022, reprezentând mai mult de cinci la sută din toate decesele înregistrate în țară.

Aproape toate cazurile de eutanasie implică o injecție letală administrată de un medic.

 

×
x close