
Recoltarea la scară largă a apei din ceaţă ar putea oferi apă potabilă unora dintre celor mai deşertificate oraşe din lume. Cercetătorii din Chile au studiat potenţialul recoltării ceţii din oraşul-deşert Alto Hospicio, din nordul ţării, conform BBC News.
Cercetătorii din Chile vor să exploateze ceaţa din oraşul Alto Hospicio pentru a obţine apă potabilă. Această metodă ar putea ajuta unele dintre cele mai deşertificate oraşe ale lumii. Conform sursei citate, precipitațiile medii în regiune sunt mai mici de 0.19 inci (5 mm) pe an.
"La fel ca multe orașe, Alto Hospicio are problemele sale sociale. [...] Este multă sărăcie, iar mulți oameni de acolo nu au acces direct la rețelele care furnizează apă curată", a spus cercetătorul principal, dr. Virginia Carter Gamberini, de la Universitatea Mayor, conform BBC.
Mulți dintre cei care locuiesc în cele mai sărace comunități ale orașului primesc apă potabilă prin livrări cu camionul. Cercetătorii spun că norii de ceaţă care apar regulat peste oraş sunt o sursă neeploatată de apă potabilă.
Cum poate fi exploatată ceaţa
Metoda de captare a apei din ceață este remarcabil de simplă: o plasă este atârnată între stâlpi, iar atunci când norii încărcați de umiditate trec prin plasa fină, se formează picături. Apa este apoi canalizată în conducte și rezervoare de stocare. Această metodă este folosit la scară mică de câteva decenii, în principal în mediul rural din America de Sud și Centrală, în locurile cu condiții de ceață potrivite. Unul dintre cele mai mari sisteme de captare a apei din ceață se află în Maroc, la marginea deșertului Sahara.
Cu toate acestea, dr. Carter spune că o "nouă eră" de recoltare a ceții la scară mult mai mare ar putea oferi o aprovizionare mai sigură și mai durabilă cu apă în mediile urbane unde este cea mai necesară. Potrivit BBC, aceasta, alături de colegii săi, au efectuat evaluări cu privire la cât de multă apă poate fi produsă prin recoltarea de ceață și au combinat aceste informații cu studiile despre formarea norilor în imagini din satelit și cu prognozele meteo.
Grupul de cercetători a ajuns la concluzia că norii care se formează în mod regulat peste Pacific (și sunt suflați peste orașul muntos de coastă) ar putea oferi oamenilor din Alto Hospicio o sursă durabilă de apă potabilă. Concluziile cercetării au fost publicare în revista Frontiers of Environmental Science.
Ceața oraşului Alto Hospicio se formează deasupra Oceanului Pacific, atunci când aerul cald și umed curge peste apa rece, traversând ulterior munţii. Condițiile de ceață de aici au permis grupului de cercetători să identifice zonele în care cele mai mari volume de apă ar putea fi recoltate în mod regulat din nori.
Pe baza unei rate medii anuale de colectare a apei de 2.5 litri pe metru pătrat de plasă pe zi, cercetătorii au tras următoarele concluzii:
- 17.000 mp de plasă ar putea produce suficientă apă pentru a satisface cererea săptămânală de 300.000 de litri, care este livrată în prezent cu camionul în mahalalele urbane
- 110 mp ar putea satisface cererea anuală de irigare a spațiilor verzi ale orașului
- Apa din ceață ar putea fi folosită pentru agricultura fără sol (hidroponică), cu producții de 33 până la 44 lb (15 până la 20 kg) de legume verzi într-o lună
Alto Hospicio se află la marginea deșertului Atacama, unul dintre cele mai uscate locuri de pe Pământ. Cu puține sau deloc precipitații, principala sursă de apă a orașelor din regiune sunt acviferele subterane (straturi de rocă care conțin spații umplute cu apă), care au fost reumplute ultima dată cu mii de ani în urmă.
Cu populația urbană în creștere și cererea pentru aceste surse de apă din minerit și industrie, oamenii de știință spun că este nevoie urgentă de alte surse durabile de apă curată. Dr. Gamberini a explicat, conform BBC, că Chile este "foarte special" pentru ceața sa de mare, "pentru că avem oceanul de-a lungul întregii țări și avem şi munţi".
Echipa ei lucrează în prezent la o "hartă de recoltare a ceții" a întregii țări. "Apa din nori”, așa cum o descrie doctorul Carter, ar putea, a spus ea, "să sporească rezistența orașelor noastre la schimbările climatice, îmbunătățind în același timp accesul la apă curată", relatează BBC News.