Antena 3 CNN Externe Mapamond O noua înşelătorie inspirată de serialul Squid Game ia amploare în China. Cum sunt păcăliţi oamenii

O noua înşelătorie inspirată de serialul Squid Game ia amploare în China. Cum sunt păcăliţi oamenii

N.B.
2 minute de citit Publicat la 12:38 28 Dec 2024 Modificat la 12:38 28 Dec 2024
Teancuri de bani chinezesti
Se numesc "provocări de autodisciplină" şi reprezintă noul trend care pune stăpânire pe internetul chinez pentru că promite concurenților că vor câștiga sume mari de bani respectând câteva reguli simple. Sursa foto: Gettyimages (poza cu caracter ilustrativ)

Oamenii sunt ademeniţi cu promisiunea de a câştiga 113 mii de euro pentru a petrece doar 26 de zile într-o cameră. Regulile jocului, însă, sunt imposibil de respectat, iar participantii pierd taxa de inscriere

În vremuri de dificultate economică, când în China locurile de muncă nu prea există, sau dacă există sunt plătite puțin, cine nu și-ar dori să câștige până la 859 de mii de yuani (113 mii de euro) pentru a petrece 26 de zile singur într-o cameră de hotel  fără a face practic nimic, monitorizat de unele camere de supraveghere? Șomer și copleșit de datorii, când a văzut reclama pe rețelele sociale, domnul Zhang nu s-a gândit de două ori și s-a înscris, relatează La Repubblica.

Se numesc "provocări de autodisciplină" şi reprezintă noul trend care pune stăpânire pe internetul chinez pentru că promite concurenților că vor câștiga sume mari de bani respectând câteva reguli simple. Dar de ce participanții sunt descalificați la doar câteva ore sau zile mai târziu? Pentru că regulile, deşi par simple, sunt imposibil de urmat. Un joc, un fel de Squid Game, așa cum l-a numit presa chineză , care se dovedește a fi o înșelătorie.

Spre deosebire de serialul sud-coreean, participanții nu își riscă viața în caz de înfrângere, dar pierd mulți bani: înregistrările variază de la 6 mii la 8 mii de yuani (790-1.000 de euro). Acum mai multe persoane au intentat procese susţinând că au fost înşelaţi.

"Provocările" sunt anunțate de unele companii pe Douyin (versiunea chineză a TikTok). Zhang a plătit prima dată 6.900 de yuani, însă provocarea a eșuat după câteva ore. A încercat a doua și chiar a treia oară. În total, a plătit 20.000 de yuani. S-a trezit cu multe datorii și s-a simţit înşelat. 

"Zhang a devenit victima unei tendințe întunecate care a apărut pe rețelele sociale chineze în ultimele luni, care prezintă asemănări tulburătoare cu seria Netflix Squid Game", scrie Sixth Tone, o publicație în limba engleză a ziarului din Shanghai The Paper. "Aceste companii îi atrag pe cei săraci și pe șomeri cu promisiunea de a câștiga sume care le vor schimba viața, dar concurenții lor rareori reușesc. În schimb, ei se trezesc plătind taxe de înscriere doar pentru a fi descalificați pentru încălcări minore. Companiile transmit adesea imagini live, videoclipuri scurte și fotografii cu încercările participanților pe canalele lor sociale pentru a atrage alți viitori concurenți."

Concurenţii trebuie să respecte o serie de reguli: să rămână în cameră, să nu folosească dispozitive electronice, să nu comunice cu nimeni, să nu-și acopere fața mai mult de trei secunde și să nu se miște sau să acopere camerele. În alte cazuri, "pot aprinde și stinge lumina doar o dată pe zi și trebuie să facă acest lucru înainte de ora 6 dimineața", explică South China Morning Post. Sau sunt prevăzute pauze la toaletă care durează nu mai mult de 15 minute și interdicția de a atinge ceasul cu alarmă de mai mult de două ori pe zi.

"Zhang a dat în judecată compania care a organizat provocarea, Xian Mulin Culture Communication, susținând că a fost înşelat", relatează presa chineză. "Procesul a fost acceptat, deși nu este încă clar când va începe."

Există o persoană care a obținut deja o despăgubire parțială în urma acestui joc. Un bărbat pe nume Sun a plătit 6.000 de yuani pentru a participa la o provocare de 30 de zile care promitea o recompensă de 250.000. Însă a treia zi a fost descalificat pentru că fața i-a fost acoperită de pernă în timp ce dormea. Judecătorul a fost parțial de acord cu el, dar a ordonat companiei să-i ramburseze doar 5.400 de yuani.

×
x close