Antena 3 CNN Externe Mapamond O fetiță de trei ani a găsit o piatră în timp ce se plimba cu familia. Apoi s-a aflat că, de fapt, era o comoară de acum 3.800 de ani

O fetiță de trei ani a găsit o piatră în timp ce se plimba cu familia. Apoi s-a aflat că, de fapt, era o comoară de acum 3.800 de ani

G.M.
2 minute de citit Publicat la 10:10 02 Apr 2025 Modificat la 10:10 02 Apr 2025
fetita cu o piatra in mana
O fetiță de trei ani a găsit o piatră în timp ce se plimba cu familia. FOTO: Captură video Youtube

O simplă plimbare în familie s-a transformat într-o descoperire arheologică de excepție pentru o fetiță de doar trei ani din Israel. Ziv Nitzan, care ieșise la plimbare cu familia în urmă cu câteva zile în apropiere de Tel Azekah - un sit istoric din Epoca Bronzului - a găsit întâmplător un obiect minuscul, dar extrem de valoros: o amuletă canaanită în formă de scarabeu, veche de aproximativ 3.800 de ani, scrie Live Science.

În timp ce mergeau pe o potecă acoperită cu pietriș, Ziv a observat o piatră care i-a atras atenția. „Dintre cele 7.000 de pietre de pe jos, ea a ales exact acea piatră”, a povestit Omer Nitzan, sora mai mare a lui Ziv, într-un videoclip publicat de Autoritatea pentru Antichități din Israel (IAA). „Apoi a curățat nisipul de pe ea și și-a dat seama că era ceva deosebit.”

Familia a anunțat autoritățile, iar arheologii au confirmat ulterior că este vorba despre un scarabeu canaanit din perioada Epocii Bronzului Mijlociu. Conform textelor antice, Canaanul includea teritorii din actualele Israel, teritoriile palestiniene, Liban, Siria și Iordania.

„Scarabeii erau folosiți în acea perioadă ca sigilii și amulete”. a explicat Daphna Ben-Tor, expertă în amulete și sigilii antice la Muzeul Israelului. „Ei erau descoperiți în morminte, în clădiri publice sau în locuințe private. Uneori, aveau gravate simboluri și mesaje care reflectau credințe religioase sau statutul social al posesorului.”

Descoperirea subliniază, totodată, legăturile culturale strânse dintre Egiptul Antic și Canaan în acea perioadă. Amuletele în formă de scarabeu sunt mici obiecte ornamentale care imită gândacul sacru (Scarabaeus sacer). Practica de a crea amulete cu acest design provine din Egiptul Antic, unde scarabeul era considerat un simbol sacru al renașterii și al vieții noi.

Gândacii de bălegar, cunoscuți pentru obiceiul lor de a rostogoli bile de excremente, erau asociați de egipteni cu zeul-soare care rostogolește discul solar pe cer.   

Tel Azekah este un sit arheologic activ, unde cercetările se desfășoară de aproape 15 ani. Profesorul Oded Lipschits, directorul săpăturilor organizate de Universitatea din Tel Aviv, a explicat: „Descoperirile arheologice indică faptul că, în Epoca Bronzului Mijlociu și Târziu, Tel Azekah era unul dintre cele mai importante orașe din zona joasă a Iudeii. Scarabeul descoperit de Ziv se adaugă unei serii consistente de artefacte egiptene și canaanite descoperite aici, care atestă legăturile culturale și influențele reciproce dintre Canaan și Egipt în acea perioadă.”

Amuleta va fi expusă public, alături de alte artefacte din epocile egipteană și canaanită, la Campusul Național pentru Arheologia Israelului „Jay și Jeanie Schottenstein” din Ierusalim.

 

×
x close