Antena 3 CNN Externe Mapamond O crimă din 1980 de ani a fost rezolvată după 44 de ani cu un muc de țigară

O crimă din 1980 de ani a fost rezolvată după 44 de ani cu un muc de țigară

dorothy
Dorothy „Dottie” Silzel a fost ucisă în casa ei din statul Washington în urmă cu mai bine de 44 de ani. Foto: Departamentul de Poliție Kent via CNN
de R.K.    |    31 Aug 2024   •   07:00

O crimă care a avut loc în urmă cu 44 de ani a fost rezolvată de anchetatorii din SUA după ce au reușit să obțină mostre ADN de pe țigara criminalului, scrie CNN.

Kenneth Duane Kundert, în vârstă de 65 de ani, a fost arestat în Arkansas săptămâna trecută, în baza unui mandat în care este acuzat de uciderea lui Dorothy „Dottie” Maria Silzel, în vârstă de 30 de ani.

Silzel a fost găsită moartă pe 26 februarie 1980, în casa ei din Kent, la aproximativ 30 de minute sud de Seattle, a declarat șeful poliției din Kent, Rafael Padilla, într-o conferință de presă de miercuri. Ea a murit prin asfixiere și a suferit și o lovitură la cap, a spus poliția, citând un raport de autopsie. De asemenea, a fost agresată sexual, potrivit documentelor instanței.

Silzel a fost văzută ultima oară cu trei nopți înainte de crimă, părăsind o pizzerie unde lucra în weekend pentru a-și suplimenta veniturile ca supervizor cu normă întreagă pentru Boeing, a spus poliția.

Deși tehnologia ADN nu era suficient de avansată pentru a identifica un suspect la momentul respectiv, probele ADN au fost colectate în timpul anchetei inițiale.

Potrivit poliției, anchetatorii de la laboratorul criminalistic din Washington au construit un profil ADN din probe pentru un bărbat necunoscut pe care l-au numit „Individul A”.

În 2016, progresul tehnologiei ADN a permis anchetatorilor să obțină un profil ADN parțial din halatul de baie al victimei de la locul crimei, care se potrivea cu profilul ADN al „Individului A”.

Anchetatorii au comparat mai multe mostre de ADN de-a lungul anilor cu profilul ADN parțial.

Primele indicii au apărut în 2022, când anchetatorii din laboratorul criminalistic au folosit genealogia genetică pentru a identifica 11 posibili suspecți, a spus poliția. Această metodă criminalistică compară ADN-ul neidentificat cu ADN-ul care poate fi găsit în bazele de date, permițând identificarea unor rude ale persoanei necunoscute. Acest lucru, combinat cu alte activități de investigație, ajută anchetatorii să identifice potențialii suspecți.

Astfel, aceștia au început să colecteze mostre de ADN de la potențialii suspecți pentru a le compara cu profilul ADN al criminalului.

Doi dintre potențialii suspecți au fost Kenneth Kundert și fratele său, ambii locuiesc în Arkansas.

„În septembrie 2023, detectivii au început să-i cerceteze pe cei doi frați și au fost anunțați că amândoi sunt în custodie pentru un atac fără legătură cu crima”, a spus poliția Kent într-un comunicat de presă.

Poliția din Kent a solicita mostre voluntare de ADN de la frați. În timp ce fratele lui Kundert și-a oferit proba de bună voie, Kundert a refuzat.

Testele ADN au dovedit că fratele nu se potrivește, a spus poliția.

Poliția a descoperit că Kenneth Kundert avea legături cu statul Washington. El și fratele său locuiseră într-un complex de apartamente la aproximativ 1.200 de metri distanță de locul în care se află condominiul lui Silzel. Documentele judecătorești de la procurori spun că frații locuiau în complex în momentul morții lui Silzel.

Căutând dovezi că Kundert a fost la locul uciderii lui Silzel, poliția din Kent a călătorit în martie la Clinton, Arkansas, unde l-au urmărit cu ajutorul FBI și al agenților locali.

În timpul acelei supravegheri, ei au ridicat un muc de țigară pe care Kundert l-a aruncat. Un raport al laboratorului criminalistic a indicat că profilul ADN de pe mucul de țigară era identic cu cel al criminalului.

Kundert a fost reținut joi fiind acuzat de crimă. Cauțiunea a fost stabilită la 3 milioane de dolari.

Silzel era originară din Manden, Dakota de Nord. Ea a trăit în zona Seattle aproximativ 12 ani înainte de a fi ucisă.

 

×
Subiecte în articol: crima SUA criminal ADN muc de tigara
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close