Antena 3 CNN Externe Mapamond „O bombă meteo”. Adevăratul ciclon Ashley se apropie. Unde se fac pregătiri de dezastru

„O bombă meteo”. Adevăratul ciclon Ashley se apropie. Unde se fac pregătiri de dezastru

Ciclonul Ashley urmează să lovească Regatul Unit și Irlanda în acest weekend.
Ciclonul Ashley urmează să lovească Regatul Unit și Irlanda în acest weekend. Foto: Severe-weather
de Ioana Coman    |    18 Oct 2024   •   16:44

Ciclonul Ashley urmează să lovească Regatul Unit și Irlanda în acest weekend. A fost emis un avertisment portocaliu de vânt puternic și ploi, scrie Sky News. Specialiștii vorbesc despre o „bombă meteo”.

Met Eireann, serviciul meteorologic din Irlanda, a denumit această furtună „Ashley”, vineri, după ce biroul meteorologic din Marea Britanie a anunțat că un sistem de joasă presiune se va dezvolta „exploziv” deasupra Atlanticului.

Furtuna Ashley va aduce vânturi puternice de până la 130 km/h și ploi torențiale, cu un avertisment portocaliu de vreme severă valabil pentru părți din nordul și vestul Scoției de duminică, ora 9 dimineața, până la miezul nopții.

De asemenea, există un avertisment galben de vânt pentru Irlanda de Nord, mare parte din Scoția, vestul Țării Galilor și nord-vestul Angliei, valabil de duminică până luni.

Înainte de furtună, sudul Angliei a fost acoperit de ceață vineri dimineață, multe persoane trezindu-se în condiții de vizibilitate redusă.

Ashley este prima furtună a sezonului 2024/25, după ce în ultimele săptămâni Statele Unite au fost afectate de mai multe uragane succesive. Furtuna se va forma vineri, în apropierea coastei Canadei, dar există încă incertitudini privind impactul ei. Cel mai probabil, va lovi mai întâi Irlanda înainte de a ajunge în Marea Britanie. 

Ciclonul Ashley, o „bombă meteo”

Furtuna Ashley se va intensifica rapid în acest weekend, trecând la nord de Scoția duminică seara.

Deși Anglia și Țara Galilor vor experimenta vreme ploioasă și cu vânt, cele mai severe condiții vor fi mai la nord și la vest.

Serviciile meteorologice din Regatul Unit și Irlanda au emis deja mai multe avertismente meteo, cu risc de vânturi puternice sau chiar furtuni violente pentru Irlanda, Irlanda de Nord, Scoția, Cumbria și vestul Țării Galilor, duminică.

Se estimează că vestul Scoției va fi cel mai afectat, cu un avertisment portocaliu de rafale de vânt de până la 130 km/h în zonele expuse.

Vânturile puternice, combinate cu mareele înalte de primăvară, ar putea provoca inundații în zonele de coastă.

În acest moment, Furtuna Ashley abia s-a format în Atlantic, dar este de așteptat să se intensifice rapid sâmbătă noapte, interacționând cu un curent de aer foarte puternic și trecând printr-un proces numit „ciclogeneză explozivă” – când presiunea centrală scade cu cel puțin 24 de milibari în 24 de ore, fenomen cunoscut și ca „bombă meteo”.

×
Parteneri
x close