Antena 3 CNN Externe O balenă a fost salvată într-o operaţiune riscantă după ce a rămas blocată ore întregi în plasele de pescuit

O balenă a fost salvată într-o operaţiune riscantă după ce a rămas blocată ore întregi în plasele de pescuit

balena cu cocoas? - getty
Operațiunea de salvare a balenei a fost una periculoasă, dar a fost dusă la capăt cu succes. Susa foto: Getty Images
de Claudia Popovici    |    24 Aug 2024   •   07:00

O balenă cu cocoașă a fost salvată, vineri, după ce a stat zeci de ore prinsă în plase de pescuit. Operațiunea de salvare a fost una periculoasă, dar a fost dusă la capăt cu succes. Oamenii de știință spun că mamiferele marine migrează pe lângă Sydney, pe un traseu cunoscut sub numele de Autostradă Cocoașelor.

S-a întâmplat în apropiere de Sidney, Australia, una dintre cele mai aglomerate zone pentru astfel de mamifere marine. Operațiunea de salvare a fost una periculoasă, dar a fost dusă la capăt cu succes.

Echipajele de New South Whales s-au urmărit balena tânără până au ajuns într-o zonă unde o puteau aborda ușor. Salvatorii, aflați în bărci de cauciuc, au încercat să încetinească energicul animal, atacându-i plutitoare portocalii pentru a-i mări rezistența prin apă.

„Dezlegarea balenelor este un lucru periculos, iar siguranţa oamenilor este, evident, prioritatea numărul 1. Aşadar au reuşit plasarea unui dispozitiv de urmărire pe această balenă cu cocoașă. De multe ori când aceste balene migrează se întâlnesc uneori şi cu plasele de pescuit. În acest caz balena a fost observată târând după ea plasele de pescuit care i-au rămas blocate în jurul cozii", spune Vanessa Pirotta, expertă în balene. 

Salvatorii au trebuit să aștepte răbdător ca balena să obosească. Apoi, odată ce s-au apropiat suficient, au folosit lame atașate de bârne pentru a tăia în siguranță liniile de pescuit.

„Echipa de dezlegare a făcut o treabă extraordinară. Este o sarcină foarte periculoasă şi foarte imprevizibilă", a mai spus experta. 

La finalul operațiunii, balena a plecat înotând spre sud, în afara portului. Oamenii de știință spun că mamiferele marine migrează pe lângă Sydney, pe un traseu cunoscut sub numele de Autostradă Cocoașelor.

×
Citește mai multe din Externe
» Vezi toate știrile din Externe
Cele mai noi știri
Parteneri
x close