Antena 3 CNN Externe Mapamond Negocieri eșuate pentru reducerea plasticului. Titanii petrolului se opun

Negocieri eșuate pentru reducerea plasticului. Titanii petrolului se opun

Andra Oancea
2 minute de citit Publicat la 11:27 02 Dec 2024 Modificat la 11:27 02 Dec 2024
agerpres_16411087
Deșeuri abandonate pe malul râului Mures. Sursa: Agerpres

Negocierile pentru reducerea poluării cu plastic, care au avut loc în Coreea de Sud, au eșuat duminică seara. Peste 200 de țări nu au reușit să ajungă la un consens, la Busan, după doi ani de tratative menite să se încheie cu semnarea unui tratat. În timp ce reprezentanții a o sută de țări au cerut eliminarea treptată a plasticului, națiunile producătoare de petrol s-au opus, relatează BBC News. 

„Obiectivul acestui tratat este să încheiem poluarea cu plastic, nu să nu mai producem plastic, plasticul a adus beneficii imense lumii”, a declarat delegatul din Kuweit. 

Un număr mic de ţări producătoare de produse petrochimice, precum Arabia Saudită, s-au opus ferm eforturilor de reducere a producţiei de plastic și au fost de acord doar cu măsuri de gestionare a deșeurilor din plastic. 

„Nu a existat în niciun moment un consens", a spus și delegatul Arabiei Saudite, Abdulrahman Al Gwaiz. 

De cealaltă parte, Uniunea Europeană și o coaliţie ţări latino-americane, africane şi micro-state din Pacific au denunţat duminică "obstrucţia continuă" a unui grup de ţări producătoare de petrol, relatează Agerpres. 

„Suntem îngrijoraţi de obstrucţia continuă a unor ţări", a declarat ministrul francez al energiei, Olga Givernet.

„Suntem coaliţia celor care doresc un tratat ambiţios”, a spus și reprezentantul Insulelor Fiji, Sivendra Michael. 

„Plasticul în Panama este o armă de distrugere în masă (...) suntem aici pentru a negocia tratatul mondial cel mai important pentru supravieţuirea omenirii", a subliniat Juan Carlos Monterrey, reprezentantul Panama.

Din 1950 până în prezent, peste 8 miliarde de tone de plastic au fost produse în întreaga lume, dar mai puțin de 10 la sută au fost și reciclate, potrivit ONU. Discuțiile din acest weekend vin la capătul a doi ani de negocieri. În 2022, națiuni din toată lumea au decis că este necesar un tratat global pentru combaterea poluării din plastic și a efectelor sale devastatoare asupra mediului, în special asupra oceanelor și mărilor. 

„Mai devreme, în această dimineață, discuțiile de aici din Busan s-au încheiat. Deși nu am obținut tratatul pe care ni l-am dorit, s-au făcut progrese, acum avem o structură mai clară și o mai bună înțelegere a divergențelor dintre noi. Un lucru este cert: nevoia lumii pentru acest tratat nu poate fi negată. Trebuie să stopăm poluarea cu plastic. (...) Când ne vom reîntâlni în 2025 vom ajunge la un tratat (...)", a declarat Inger Andersen, director executiv al Programului Naţiunilor Unite pentru mediu.

Textul tratatului ar fi trebuit să includă atât restricţii la producţia globală de plastic, cât şi o listă de produse periculoase anexată la tratat, ceea ce ţări precum Arabia Saudită, Rusia sau Iran producătoare de petrol - materie primă pentru plastic - au respins. Cel mai probabil, o nouă încercare pentru semnarea unui tratat va avea loc anul viitor, dar țările care vor reducerea plasticului vor începe negocieri pentru un tratat anti-plastic separat. 

×
TOP articole
x close