Antena 3 CNN Externe Mapamond Myanmar riscă să devină un focar de holeră, după cutremurul devastator. OMS: Numărul cazurilor la nivel mondial a crescut cu 50%

Myanmar riscă să devină un focar de holeră, după cutremurul devastator. OMS: Numărul cazurilor la nivel mondial a crescut cu 50%

Alina Drăguşin
1 minut de citit Publicat la 23:52 04 Apr 2025 Modificat la 23:59 04 Apr 2025
colaj-cladiri-prabusite-cutremur-myanmar
Peste 3.000 de oameni au murit în Myanmar în urma cutremurului care a avut magnitudinea de 7,7 grade pe scara Richter, înregistrat vineri, 28 martie 2025. Sursa foto: Hepta

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a avertizat vineri asupra creşterii cu 50% a cazurilor şi deceselor provocate de holeră. Aflat în ruine după cutremurul devastator de 7,7 grade pe scara Richer, Myanmar riscă să devină un focar de holeră, a precizat un reprezentant OMS.

Cifrele preliminare indică faptul că anul trecut au fost raportate la nivel mondial cel puţin 810.000 de cazuri de holeră şi 5.900 de decese asociate acestei boli, ambele reprezentând creşteri de peste 50%, a avertizat vineri Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), transmite agenţia EFE, potrivit Agerpres.

Până în acest an, aproape 100.000 de cazuri şi 1.300 de decese au fost raportate în 25 de ţări, a declarat Phillippe Barboza, şeful unităţii de control al holerei din cadrul OMS, care a avertizat asupra situaţiei critice din ţări precum Angola, care în ultimele 28 de zile a înregistrat 45% din decesele la nivel global cauzate de această boală.

"O altă ţară care stârneşte îngrijorări este Myanmar, unde cutremurul recent creşte riscul apariţiei epidemiilor de holeră şi a altor boli diareice acute, în urma distrugerii multor locuinţe şi infrastructuri sanitare", a declarat expertul într-o conferinţă de presă.

Ţări care nu mai raportaseră cazuri de peste un deceniu, precum Namibia, au înregistrat din nou infecţii, iar altele, în care epidemiile recente fuseseră declarate încheiate, se confruntă din nou cu focare de holeră, precum Kenya, Malawi, Zambia şi Zimbabwe, a precizat Barboza.

"Cifrele pentru 2024 sunt subestimate, având în vedere că informaţiile oficiale sunt incomplete, dar sunt deja prea mari pentru holeră, o boală care se transmite prin alimente şi apă contaminate cu fecale şi care nu ar trebui să existe în secolul XXI", a precizat expertul OMS.

×
x close