Moartea unui culegător de flori indian, care a căzut secerat a atras atenția asupra condițiilor de sclavie în care trăiesc migranții care locuiesc în Italia.
Italia a fost șocată de rapoartele privind tratamentul „brutal” al migranților care lucrează la fermele din întreaga țară și de moartea unui culegător de flori la temperaturi de aproximativ 40C.
Zeci de mii de migranți au ieșit pe câmpuri pentru a culege roșii și alte culturi în Italia, în timp ce țara a fost cuprinsă de valuri de căldură consecutive de la mijlocul lunii iunie.
Societatea Meteorologică Italiană a declarat că temperaturile medii de vară din Italia între iunie și august au crescut cu 1,5°C în ultimii 30 de ani, din 1994 până în 2023.
„Un om bun care a muncit întotdeauna din greu”
Căldura sufocantă a adus un risc nou și mortal pentru lucrătorii prost plătiți care lucrează în aer liber pentru a culege fructe și legume.
Se crede că Dalvir Singh, care lucra la o crescătorie de flori, a murit din cauza căldurii extreme de vară și a volumului mare de muncă. Bărbatul în vârstă de 54 de ani a fost găsit mort la 16 august pe un câmp din apropierea orașului Latina din centrul Italiei. Colegii care au vorbit cu The Guardian au declarat că acesta nu a fost niciodată bolnav și a fost „un om bun care a muncit întotdeauna din greu”.
Acesta trimitea în mod regulat bani familiei sale din Punjab, în nordul Indiei, dar prietenii au declarat că Singh intenționa să se întoarcă acasă în următorii câțiva ani, deoarece îi era din ce în ce mai greu să muncească pe câmp în fiecare zi pe măsură ce înainta în vârstă. Fiul și ginerele său încearcă acum să ducă trupul său înapoi în India.
Accidentele de muncă atribuite căldurii nu sunt aproape niciodată clasificate ca atare
Rezultatele autopsiei sunt așteptate luna viitoare, procurorii locali investigând încă circumstanțele morții lui Singh și dacă angajatorul său a luat măsuri de precauție pentru lucrătorii expuși la căldură.
Nu se știe câți lucrători au fost răniți sau au murit din cauza căldurii extreme din Italia în această vară. Dar se estimează că țara a avut cel mai mare număr de decese din Europa ca urmare a temperaturilor ridicate de anul trecut - peste 12 000.
Organismul italian pentru sănătate și siguranță a declarat în trecut că accidentele de muncă atribuite căldurii nu sunt aproape niciodată clasificate ca atare, ci mai degrabă ca leșin, cădere sau ceva similar.
Cei mai mulți dintre cei care lucrează pe câmpuri în căldura verii sunt migranți din țări precum India și Africa Subsahariană. În ciuda veniturilor de miliarde de euro generate de industria alimentară profitabilă din Italia, munca de recoltare presupune salarii mici, multe ore de lucru și lipsa drepturilor de muncă.
Mulți lucrători trăiesc în ghetouri și în clădiri abandonate, iar angajarea lor este controlată de șefi de bandă care recrutează și păstrează o parte din salariile lor, spun sindicatele.
„Angajatorii și șefii de bandă ascund totul pentru a evita problemele juridice”
Activiștii din Italia au declarat că patronii și șefii de bande care exploatează lucrătorii nu au nicio problemă în a-i forța să lucreze în orice condiții de căldură, mulți dintre ei făcând schimburi de 10-14 ore pe zi.
În iulie, poliția italiană a descris peste două duzini de migranți indieni pe care i-a salvat de la o fermă din centrul Italiei ca fiind „reduși la sclavie” din cauza datoriilor, a confiscării pașapoartelor și a locuințelor dărăpănate. Luna precedentă, un lucrător agricol a murit după ce ar fi fost abandonat pe un drum de către angajatorul său, în urma unui accident în care i-a fost secționat brațul.
„Atunci când căldura extremă este corelată cu activitățile criminale din agricultură, este clar că tragediile pe care le-am prezis de atât de mult timp au loc în realitate”, spune Fabio Ciconte, directorul ONG-ului Terra, care se ocupă de alimentație și agricultură.
Cel puțin 30 de persoane au leșinat în Agro Pontino (o zonă de terenuri agricole recuperate din centrul Italiei, la aproximativ 40 de mile de Roma) din cauza căldurii începând din iunie, spune Marco Omizzolo, sociolog la Universitatea La Sapienza din Roma.
În loc să cheme ambulanțele și să întocmească rapoarte medicale, angajatorul sau șeful de bandă îl va pune pe muncitor la umbră sau îi va da apă rece sau cafea înainte de a-i permite să își continue munca.
„Angajatorii și șefii de bandă ascund totul pentru a evita problemele juridice”, spune Omizzolo.
„Oamenii care mor din cauza stresului termic sunt oamenii de care ne pasă cel mai puțin în societate”
Un alt deces paralel cu cel al lui Singh a fost cel al lui Famakan Dembele, 28 de ani, culegător de roșii în provincia Foggia din sudul Italiei, care a murit la 7 august anul trecut. Cauza decesului rămâne necunoscută, însă lucrătorii cu care Guardian a stat de vorbă susțin că acesta a murit din cauza căldurii extreme și a epuizării. Muncitorii sunt de obicei plătiți în funcție de numărul de cutii sau lăzi de roșii pe care le culeg și câștigă aproximativ 35 de euro pe zi.
„În unele cazuri, oboseala este atât de severă încât oamenii sângerează zile întregi când merg la baie”, spune Francesco Caruso, cercetător universitar și lucrător de sprijin sindical. „Cu excepția celor cu contracte, care sunt puțini, este aproape imposibil să lucrezi în fiecare zi”.
Daniel, care a lucrat mulți ani în ferme din Franța și Italia, spune că munca sub soarele verii a devenit un blestem. „Dacă ar turna bani pe mine și mi-ar spune: „Ei bine, acum câmpul de roșii este al tău, trebuie să lucrezi pe el în fiecare zi”, aș refuza. Munca în astfel de condiții este iadul, nu viața.”
Climatologii au avertizat că lucrătorii migranți vulnerabili sunt printre cei mai expuși riscului de căldură extremă în Europa și în restul lumii.
„Oamenii care mor din cauza stresului termic sunt oamenii de care ne pasă cel mai puțin în societate”, spune Friederike Otto de la Institutul Grantham pentru Schimbări Climatice și Mediu de la Imperial.