Antena 3 CNN Externe Mapamond Misteriosul pește care trăiește 100 de ani și nu îmbătrânește. Cercetătorii sunt bulversați

Misteriosul pește care trăiește 100 de ani și nu îmbătrânește. Cercetătorii sunt bulversați

A.I.
3 minute de citit Publicat la 08:00 12 Ian 2025 Modificat la 08:19 12 Ian 2025
peste
Cercetătorii au aflat că peștii-bivol cu gura mare își ameliorează imunitatea odată cu vârsta. Sursă foto: Getty Images.

O creatură acvatică din America de Nord îi bulversează pe cercetători prin longevitatea neobișnuită și prin faptul că, aparent, nu este afectată de înaintarea în vârstă, relatează BBC.

Este vorba despre peștele-bivol cu gura mare. Paradoxal, deși trăiesc peste 100 de ani, acești pești sunt în pericol de dispariție (foto interior).

În fiecare an, peștii-bivol, care pot cântări mai mult de 23 kg, traversează râul Rice pentru a se reproduce în lacul omonim din statul american Minnesota.

Totuși, de mai bine de șase decenii, nicio nouă generație nu a ajuns la vârsta adultă, ceea ce accentuează confuzia specialiștilor.

Peștii-bivol cu gură mare au fost relativ puțin studiați în deceniile din urmă.

Cercetătorii au stabilit că ei pot fi întâlniți din sudul provinciilor canadiene Saskatchewan și Manitoba până statele Louisiana și Texas din SUA. 

Pescarii îi evită și, pe seama lipsei de interes comercial, aceste creaturi au fost ignorate mult timp inclusiv de oamenii de știință.

Cu toate acestea, în ultimii cinci ani, cercetătorii au făcut o serie de descoperiri noi și surprinzătoare despre ele.

Peștele-bivol cu gura mare trăiește până la 127 de ani

În primul rând, s-a stabilit faptul că indivizii din această specie ajung la vârsta de 127 de ani, ceea ce îi face cei mai longevivi pești de apă dulce din lume.

De asemenea, nu par să se degradeze biologic odată cu vârsta.

Recent, cercetătorii au realizat că populația stabilă din ultimele decenii s-ar putea datora faptului că acești pești bătrâni nu mor, chiar dacă nu reușesc să producă puiet care să supraviețuiască până la vârsta adultă. 

Pe de altă parte, puținii specialiști care studiază acești pești se tem că o scădere semnificativă a populației lor ar putea fi iminentă, dacă nu chiar inevitabilă.

"Este una dintre cele mai vechi populații din lume și nu există niciun fel de gestionare sau protecție a speciei", spune Alec Lackmann, cercetător în domeniul pisciculturii la Universitatea din Minnesota și unul dintre cei mai importanți experți în pești-bivoli cu gură mare.

Lackmann a condus o cercetare publicată în 2019 care a evaluat în premieră durata de viață centenară acestor pești. Anterior, se estima că ei trăiesc doar până la vârsta de aproximativ 26 de ani.

Cum au stabilit specialiștii că peștii-bivol cu gura mare sunt centenari

Specialistul a determinat vârsta peștilor-bivol cu ajutorul otolitelor, structuri calcaroase ce se găsesc în urechile majorității speciilor de pești.

Otolitele formează inele în timp, precum cele ale unui copac. Pe baza lor, oamenii de știință pot obține o valoare precisă a vârstei unui pește. 

"Primul pește-bivol cu gură mare pe care examinat avea aproape 90 de ani. Mi-am zis: 'Sfinte Sisoe!' A fost greu de crezut la început", a povestit el.

Descoperirea l-a determinat pe Lackmann să-și intensifice cercetările despre acest pește ciudat, dar puțin cunoscut.

El a colaborat cu experți pentru a evalua markerii cunoscuți ai stresului și îmbătrânirii la peștii bivol cu gură mare de diferite vârste.

Cercetătorii au analizat ratele celulelor imunitare, precum și lungimea telomerilor.

Telomerii sunt porțiuni de ADN situate la capătul cromozomilor, care limitează de câte ori se poate diviza o celulă.

Ambii indicatori ai îmbătrânirii biologice au fost comparați cu inelele otolitelor, care arată vârsta reală a peștilor.

Peștele-bivol cu gura mare își îmbunătățește imunitatea odată cu vârsta

Cercetarea, publicată în 2021, sugerează că nu există un declin real odată cu vârsta la aceste organisme.

Astfel, creșterea vârstei la pești nu a fost asociată cu scurtarea telomerilor, așa cum ar fi de așteptat în mod normal.

În schimb, a fost remarcată o mai bună funcționare a sistemului imunitar, inclusiv o scădere a raportului neutrofile-limfocite, ceea ce sugerează că acești pești se descurcă mai bine cu stresul corporal și că imunitatea lor crește pe măsură ce îmbătrânesc.

"Sunt încă multe lucruri necunoscute despre modul în care acești pești reușesc să rămână sănătoși la bătrânețe", spune Britt Heidinger, coautor al lucrării din 2021 și biolog la North Dakota State University.

"Este posibil ca ei să își mențină telomerii prin intermediul unei enzime care împiedică scurtarea acestora. Din păcate însă, telomerii nu ne pot spune care ar putea fi durata maximă de viață a peștilor-bivol cu gură mare și nici nu ne pot da asigurări că tendința de îmbunătățire a stării de sănătate cu vârsta va continua. La urma urmei, îmbătrânirea este un proces neliniar", a conchis ea.

×
x close