Antena 3 CNN Life Știinţă Misiunea SpaceX Polaris Dawn a fost amânată cu 24 de ore, din cauza unei scurgeri de heliu. Mesajul transmis de Elon Musk

Misiunea SpaceX Polaris Dawn a fost amânată cu 24 de ore, din cauza unei scurgeri de heliu. Mesajul transmis de Elon Musk

membrii space x polaris dawn
Membrii echipajului SpaceX Polaris Dawn. Sursa foto: Space X via X
de Mia Lungu    |    27 Aug 2024   •   09:50

Compania SpaceX a anunţat luni amânarea cu cel puţin 24 de ore a misiunii Polaris Dawn, prima misiune spaţială privată ce prevede testarea noilor costume spaţiale concepute de SpaceX în cadrul unor activităţi extravehiculare. Această misiune urma să fie lansată marţi de la Centrul Spaţial Kennedy, aparţinând NASA, din Florida, dar a fost amânată din cauza detectării unei scurgeri de heliu, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Această misiune se anunţă istorică pentru că va permite pentru prima dată membrilor unui echipaj privat să-şi părăsească capsula protejaţi doar de costumele lor spaţiale.

"Echipele (SpaceX) examinează cu atenţie o scurgere de heliu la sol", a scris pe X Elon Musk.

Heliul este un gaz neinflamabil ce este folosit în general, în industria spaţială, pentru a presuriza carburanţii rachetelor.

Lansarea misiunii Polaris Dawn a fost astfel amânată pentru ziua de miercuri, la ora locală 03:38 (07:38 GMT). Misiunea ar putea fi amânată din nou, fie pentru mai târziu, în cursul zilei de miercuri, fie pentru ziua de joi la aceeaşi oră, conform unui anunţ al SpaceX.

Echipajul este compus dintr-un om de afaceri miliardar, un fost pilot militar de vânătoare şi din două angajate ale SpaceX. Aceştia s-au antrenat timp de 2 ani pentru misiunea în care vor ieşi dintr-o capsulă Crew Dragon aflată pe orbita circumterestră. 

Comandantul misiunii este Jared Isaacman, CEO al companiei de plăţi electronice Shift4, care este şi şeful programului Polaris în cadrul SpaceX. Jared Isaacman se ocupă şi de finanţarea acestei misiuni dar şi a altora din cadrul programului Polaris.

Din echipajul misiunii Polaris Dawn face parte şi pilotul Scott Poteet, locotenent-colonel în rezervă în cadrul U.S. Air Force, care a participat şi la misiunea Inspiration4. 

Inginerii de operaţiuni spaţiale din cadrul SpaceX Sarah Gillis şi Anna Menon vor participa la misiune în calitate de specialişti.

Misiunea urmează să dureze 6 zile, iar activitatea extravehiculară se va desfăşura în cea de-a 3-a zi a misiunii.

Capsula Crew Dragon nu are sas, aşa că întreaga cabină va fi depresurizată încet înainte de ieşirea extravehiculară iar astronauţii vor putea testa noile costume spaţiale. Doar doi membri ai echipajului, Isaacman şi Gillis, vor ieşi din capsulă.

Chiar dacă SpaceX foloseşte în principal capsulele Crew Dragon pentru a asigura rotaţia echipajelor şi transportul de alimente şi echipamente pe ISS, compania lui Elon Musk a căutat să-şi desfăşoare şi programul spaţial propriu, cu finanţare privată, în vederea obiectivului de a ajunge pe Marte. 

Prima astfel de misiune, condusă de Isaacman, Inspriration4 din 2021, a fost primul zbor cu finanţare privată şi cu echipajul format din civili care a ajuns pe orbita terestră. De asemenea, SpaceX a anunţat în cursul acestei luni că pregăteşte pentru anul viitor o primă misiune cu echipaj uman care să zboare pe orbita Pământului de la un pol la celălalt, cu un echipaj multinaţional.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close