Antena 3 CNN Life Știinţă Mesaj într-o sticlă, îngropat acum 200 de ani, găsit intact în timpul unor săpături în Franța: „A fost un moment absolut magic”

Mesaj într-o sticlă, îngropat acum 200 de ani, găsit intact în timpul unor săpături în Franța: „A fost un moment absolut magic”

mesaj sticla vechi 200 ani gasit franta
Mesaj într-o sticlă, vechi de 200 de ani, găsit intact în timpul unor săpături în Franța. Sursa foto: Facebook/ Guillaume Blondel
de Mia Lungu    |    21 Sep 2024   •   06:00

O echipă de studenți voluntari, aflați la o săpătură arheologică în nordul Franței, a avut parte de o comunicare surpriză din trecut. Luni, scotocind prin rămășițele unui sat galic de pe stâncile de lângă Dieppe, ei au descoperit un vas de lut care conținea un mic flacon de sticlă, potrivit BBC.

„Era genul de flacon pe care femeile îl purtau la gât și care conținea săruri mirositoare”, a declarat șeful echipei, Guillaume Blondel, care conduce serviciul arheologic al orașului Eu.

În interiorul flaconului se afla un mesaj pe hârtie, înfășurat și legat cu sfoară.

„A fost un moment absolut magic”

Marți seara, Blondel a deschis bucățica de hărtie, pe care scria:

„P.J Féret, originar din Dieppe, membru al diferitelor societăți intelectuale, a efectuat aici săpături în ianuarie 1825. El își continuă investigațiile în această vastă zonă cunoscută sub numele de Cité de Limes sau Tabăra Cezarului”.

Féret a fost un notabil local, iar înregistrările municipale confirmă că a efectuat o primă săpătură în acest sit în urmă cu 200 de ani.

„A fost un moment absolut magic”, a declarat dl Blondel. „Știam că au fost săpături aici în trecut, dar să găsim acest mesaj de acum 200 de ani...a fost o surpriză totală. Uneori vezi aceste capsule ale timpului lăsate în urmă de tâmplari atunci când construiesc case. Dar este foarte rar în arheologie.”

Săpăturile de urgență au fost ordonate din cauza eroziunii stâncilor în locul situat la nord de Dieppe. Deja, o parte substanțială a satului fortificat a dispărut.

Dl Blondel a spus: „Știam că a fost un sat galic. Ceea ce nu știm este ce se întâmpla în interiorul satului.”

În săptămâna care a trecut de la începerea săpăturilor, au fost descoperite mai multe artefacte care datează din perioada galeză, în principal bucăți de ceramică de acum aproximativ 2.000 de ani.

×
Subiecte în articol: descoperire arheologica arheologi Franta
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close