Antena 3 CNN Externe Mapamond Memoriile lui Boris Johnson: ”Emmanuel Macron era o adevărată pacoste”

Memoriile lui Boris Johnson: ”Emmanuel Macron era o adevărată pacoste”

boris johnson si macron, macron ii arata cu doua degete de la mana stanga ca ceva este mic
Fostul premier britanic va publica "Unleashed", volumul său de memorii. Foto: Getty
de A.D.    |    30 Sep 2024   •   13:53

Fostul premier britanic Boris Johnson îl ironizează pe Emmanuel Macron şi îşi reglează conturile cu preşedintele francez, pe care îl descrie ca fiind o "adevărată pacoste", conform unor extrase din memoriile sale publicate luni în The Daily Mail, relatează AFP.

Pe 10 octombrie, fostul lider conservator britanic va publica "Unleashed" ("Dezlănţuit"), în care povesteşte experienţa sa în politică, inclusiv perioada petrecută în Downing Street din 2019 până în 2022, marcată de negocierile cu Uniunea Europeană privind Brexitul şi pandemia COVID-19.

"Deşi Macron este fermecător la nivel personal şi deşi am căzut adesea de acord asupra unor chestiuni importante, el credea cu adevărat în ce spunea când a afirmat că Marea Britanie ar trebui pedepsită" pentru Brexit, scrie Boris Johnson, citat de Agerpres.

El descrie pe larg discuțiile sale cu lideri europeni precum fostul cancelar german Angela Merkel sau Emmanuel Macron, al cărui accent când vorbeşte engleza îl batjocoreşte.

"În unele subiecte, mă tem că l-am suspectat că este o adevărată pacoste", spune Johnson despre Macron.

El îl critică pe preşedintele francez în special pentru atitudinea sa în problema spinoasă a migranţilor care traversează ilegal Canalul Mânecii pentru a ajunge în Marea Britanie din Franţa, un subiect foarte sensibil pentru partea britanică.

"Mi s-a părut cel puţin posibil că a folosit problema" şi "a permis discret unui număr suficient de mare de migranţi să traverseze" Canalul Mânecii "pentru a-i înnebuni pe britanici şi a submina una dintre cele mai importante mize ale Brexitului, care era recâştigarea controlului asupra graniţelor noastre", scrie Boris Johnson.

Fostul prim-ministru evocă şi furia preşedintelui francez atunci când compania britanică AstraZeneca a dezvoltat unul dintre primele vaccinuri împotriva COVID-19 şi se felicită pentru că a făcut ca Franţa să sufere un eşec prin încheierea unei alianţe de apărare cu Statele Unite şi Australia care a subminat un acord de mai multe miliarde de euro între Paris şi Canberra.

O alianţă "care avea să fie într-adevăr un upercut pentru francezi", scrie Johnson.

De când a părăsit Downing Street în vara anului 2022, Boris Johnson a devenit editorialist pentru tabloidul The Daily Mail, fiind plătit în acelaşi timp cu zeci de mii de euro pentru conferinţe.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close