Antena 3 CNN Externe Mapamond Masca lui Agamemnon: O mască mortuară din aur despre care se credea că este dovada Războiului Troian

Masca lui Agamemnon: O mască mortuară din aur despre care se credea că este dovada Războiului Troian

masca agamemnon
Masca lui Agamemnon a fost găsită în 1876. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    21 Oct 2024   •   20:30

Masca lui Agamemnon: Această mască mortuară din aur a fost găsită de arheologul german Heinrich Schliemann în 1876, în timpul săpăturilor unui mormânt din epoca bronzului din situl arheologic Mycenae din sudul Greciei, potrivit Live Science.

Schliemann credea că a găsit corpul regelui mitic Agamemnon, care a condus asediul aheilor (greci) asupra Troiei în „Iliada” lui Homer(este menționat și în „Odiseea” lui Homer și apare în unele piese de teatru din Grecia antică).

Potrivit lui Homer, Agamemnon a domnit la Micene, iar artefactul a fost cunoscut de atunci drept „Masca lui Agamemnon”.

Mormântul regal în care a fost găsită masca de aur conținea rămășițele a opt persoane

Dar stilul artistic al artefactului și studiile ulterioare ale sitului arheologic din Peninsula Peloponez sugerează că masca a fost realizată în jurul anului 1500 î.Hr. - cu sute de ani înainte ca Agamemnon să fi trăit - iar unii sugerează că a fost realizată chiar mai devreme.

Masca este formată dintr-o foaie subțire de aur și ar fi fost făcută după chipul și asemănarea defunctului în viață. Mormântul regal în care a fost găsită conținea rămășițele a opt persoane. Toate aveau arme, dar numai cinci purtau măști mortuare din aur, despre care arheologii cred că indicau statutul.

Micenienii au fost un popor din epoca bronzului care a trăit în sudul Greciei după aproximativ 1750 î.Hr. Ei vorbeau o formă timpurie de greacă, iar civilizația lor a fost puternic influențată de civilizația minoică din Creta.

Schliemann credea că micenienii erau aheii din „Iliada” și că rămășițele lor demonstrau realitatea istorică a războiului troian. Deși unele situri miceniene corespund regatelor aheene din „Iliada”, arheologii cred în prezent că civilizația miceniană s-a încheiat în jurul anului 1200 î.Hr., în timpul „prăbușirii târzii a epocii bronzului”, în timp ce Războiul Troian s-ar fi putut întâmpla cu sute de ani în urmă

×
Parteneri
x close