Un muncitor italian, în vârstă de 50 de ani, rezident în provincia Bergamo, a căzut într-o cruntă depresie după ce şi-a pierdut locul de muncă, apoi a avut un accident rutier, iar partenera de viaţă l-a părăsit. Astfel a ajuns la faliment.
Bărbatul avea datorii de 100.000 de euro din cauza creditului imobiliar pe care trebuia să îl achite. Iniţial avusese un loc de muncă permanent și o relație cu o femeie cu care dorea să-și întemeieze o familie. De aceea a luat un credit ipotecar. Apoi când lucrurile au început să meargă prost şi şi-a piedut locul de muncă, a ajuns în criză, s-a îndepărtat şi de părinţi, s-a izolat și nu a mai putut să-și plătească datoria. După ce și-a pierdut locul de muncă, casa a ajuns la licitație, dar veniturile nu au fost suficiente pentru a plăti angajamentele financiare pe care le contractase, relatează Corriere della Sera.
Deși depresia l-a obligat să urmeze un tratament, în 2019 italianul şi-a găsit din nou un loc de muncă și pune la punct un plan de plată a datoriilor, un angajament pe care îl respectă timp de 20 de luni. Apoi, în noua companie comenzile au scăzut, astfel bărbatul îşi pierde din nou jobul. Italianul în vârstă de 50 de ani nu a mai putut plăti chiria casei în care locuia și a ajuns să doarmă în mașina lui.
149 de zile a petrecut muncitorul italian în maşină, o perioadă foarte grea care îl împinge în pragul unui gest extrem. Primăria i-a venit în ajutor şi, cu ajutorul serviciilor sociale, i-a găsit o cazare decentă. Apoi comandantul poliției locale i-a sugerat să apeleze la legea aşa numită "anti suicid", introdusă în Italia în anul 2012, lege de care au beneficiat chiar şi celebrităţi ca de exemplu Cristina Chiabotto, fostă Miss Italia care ajunsese să acumuleze datorii la fisc de 2 milioane de euro. Legea a fost adoptată într-o perioadă în care fuseseră mai mulți mici întreprinzători care și-au luat viața din cauza datoriilor şi prevede demararea unei proceduri de anulare a unei părți sau chiar a tuturor sumelor datorate.
Astfel bărbatul aflat pe marginea prăpastiei face cerere şi după 10 luni i s-a aprobat anularea tuturor datoriilor.
Din anul 2019 până în prezent doar în provincia Bergamo au existat în jur de 200 de cazuri care au apelat la legea anti suicid. La originea multor povești ale lor se află pierderea unui loc de muncă, o criză familială, un credit ipotecar care nu poate fi onorat sau dependența de jocurile de noroc, factori care adesea se combină și duc la supraîndatorare din care nu se mai poate scăpa.