Antena 3 CNN Externe Mapamond Japonia a ucis mangustele de pe o insulă pentru că, în loc să vâneze șerpi, acestea mâncau iepuri

Japonia a ucis mangustele de pe o insulă pentru că, în loc să vâneze șerpi, acestea mâncau iepuri

R.M.
2 minute de citit Publicat la 14:51 04 Sep 2024 Modificat la 14:51 04 Sep 2024
BeFunky-collage - 2024-09-04T143108.611
Japonia a exterminat mangustele de pe una dintre insulele sale subtropicale / foto: Profimedia Images

Japonia a anunţat că a exterminat mangustele de pe una dintre insulele sale subtropicale, deoarece acestea preferau să se hrănească cu iepurii locali, o specie pe cale de dispariţie, în loc să vâneze şerpi veninoşi, informează AFP, potrivit Agerpres.

Aproximativ treizeci de astfel de prădători cu blană au fost importaţi pe Amami Oshima, o insulă aflată în patrimoniul mondial UNESCO, la sfârşitul anilor 1970, pentru a reduce populaţia de habu, o viperă a cărei muşcătură poate fi fatală pentru oameni.

Însă, foarte repede, mangustele s-au dovedit incapabile să se adapteze la agenda reptilelor.

„Se spune că mangustele, active pe timpul zilei, intrau arareori în contact cu şerpii habu, care sunt nocturni”, a explicat un oficial local.

Pentru a supravieţui, mangustele şi-au îndreptat atenţia spre iepurii de pe insulă, înscrişi în rândul speciilor ameninţate de pe "Lista Roşie" întocmită de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN).

În 2020, populaţia de manguste a cunoscut o creştere explozivă şi a ajuns la aproximativ 10.000 de indivizi, determinându-le pe autorităţile japoneze să lanseze un program de eradicare.

Douăzeci şi cinci de ani mai târziu şi după aproape 50 de ani de la începutul iniţiativei insolite, Guvernul nipon a anunţat marţi că insula a fost eliberată de manguste.

„Este cu adevărat o veste bună pentru departamentul nostru şi pentru conservarea preţiosului ecosistem din Amami Oshima, sit inclus în patrimoniul natural mondial”, a declarat guvernatorul local, Koichi Shiota, într-un comunicat.

Peste 37.000 de specii exotice la nivel mondial au fost strămutate la mare depărtare de habitatele lor de origine, ceea ce înseamnă, în fiecare an, daune şi pierderi financiare de peste 400 de miliarde de dolari, a estimat un grup de experţi ONU în 2023. 

×
x close