Antena 3 CNN Externe Mapamond Insula izolată unde șoarecii mănâncă albatroșii de vii: Oamenii de știință i-au condamnat la moarte prin „bombardament”

Insula izolată unde șoarecii mănâncă albatroșii de vii: Oamenii de știință i-au condamnat la moarte prin „bombardament”

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 14:01 30 Aug 2024 Modificat la 14:03 30 Aug 2024
albastrosi
Albastroși, imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Profimedia images

Șoarecii invazivi devorează de vii albatroșii de pe o insulă izolată din Oceanul Indian, motiv pentru care conservaționiștii au găsit o soluție explozivă: „bombardarea” rozătoarelor. Misiunea lor are și un nume de cod.

Șoarecii fac ravagii pe insula Marion, situată între Africa de Sud și Antarctica, de zeci de ani. Oamenii au introdus accidental șoarecii în secolul al XIX-lea, iar rozătoarele au dezvoltat de atunci un gust aparte pentru albatroșii rătăcitori (Diomedea exulans) și alte păsări marine amenințate, potrivit Live Science.

Proiectul „Marion fără șoareci”, o colaborare între guvernul sud-african și BirdLife South Africa, încearcă să strângă 29 de milioane de dolari pentru a arunca 660 de tone (600 de tone metrice) de peleți cu rodenticid pe insulă în iarna anului 2027, a relatat sâmbătă, 24 august, agenția de presă AFP.

„Trebuie să scăpăm de ei până la ultimul șoarece”

Proiectul intenționează să trimită o echipă de elicoptere pentru a arunca peleții. Lovind iarna, când șoarecii sunt cel mai înfometați, conservaționiștii speră să eradicheze întreaga populație de șoareci, de până la 1 milion de indivizi.

„Trebuie să scăpăm de ei până la ultimul șoarece”, a declarat Mark Anderson, CEO al BirdLife South Africa, pentru agenția de presă AFP. „Dacă ar rămâne un mascul și o femelă, aceștia s-ar putea înmulți și, în cele din urmă, ar putea reveni la situația în care ne aflăm acum”.

Șoarecii de casă (Mus musculus) au ajuns pentru prima dată pe Insula Marion prin intermediul navelor sigilare. Aceștia și-au început domnia de teroare decimând nevertebratele de pe insulă și hrănindu-se cu ouă de păsări marine. Până în 2003, șoarecii mâncau de vii puii de păsări marine, iar acum, un deceniu mai târziu, șoarecii și-au dat seama că se pot „delecta” și cu adulți.

„Șoarecii se urcă pe ele și le mănâncă încet până când cedează”

Cercetătorii au descoperit cadavrele a opt albatroși adulți rătăcitori în aprilie 2023. Păsările aveau pe coate răni adânci care indicau atacuri ale șoarecilor și au murit probabil din cauza unei infecții secundare sau a înfometării. De atunci, alte rapoarte privind decesul păsărilor marine adulte arată că atacurile șoarecilor se intensifică.

„Șoarecii se urcă pe ele și le mănâncă încet până când cedează”, a declarat Anderson. „Pierdem sute de mii de păsări marine în fiecare an din cauza șoarecilor.”

Albatrosii sunt lipsiți de apărare în fața șoarecilor deoarece nu au evoluat alături de prădătorii terestre. Ei își petrec cea mai mare parte a vieții pe mare, iar locurile de cuibărit, cum ar fi Marion Island, sunt atât de izolate încât șoarecii și alte mamifere non-marine nu au putut ajunge la ele până la apariția oamenilor.

Deoarece păsările au evoluat pentru a trăi într-un mediu în care nu au întâlnit niciun prădător terestru, ele nu posedă niciun mecanism prin care s-ar putea apăra.

Rodenticidul care stă la baza noii strategii de eradicare ar trebui să ucidă doar șoarecii, deoarece nu afectează nevertebratele native ale insulei Marion, iar păsările de mare se hrănesc de obicei pe mare.

×
x close