Antena 3 CNN Externe Mapamond Îngrijorare la curţile regale europene. Prinţesa Norvegiei face un anunț după ce o boală din trecut a reapărut: "Îmi va limita viața"

Îngrijorare la curţile regale europene. Prinţesa Norvegiei face un anunț după ce o boală din trecut a reapărut: "Îmi va limita viața"

O femeie si un barbat amandoi imbracati elegant
Anunțul venit de la Casa Regală a Norvegiei la mijlocul lunii octombrie a adus neliniște și îngrijorare în cadrul Curţilor Regale europene. Sursa foto: Getty images
de N.B.    |    16 Oct 2024   •   10:52

Îngrijorare în Norvegia: prinţesa Mette-Marit reia tratamentul pentru fibroză pulmonară, de aceea îşi suspendă activitatea. Anunțul de la palatul regal din Oslo confirmă că Mette-Marit, soția moștenitorului Haakon, reia tratamentul pentru boala respiratorie, după ce în 2018 a fost diagnosticată cu fibroză pulmonară: "Tratamentele pot avea efecte secundare cu consecințe asupra programului Prințesei Regale". 

Anunțul venit de la Casa Regală a Norvegiei la mijlocul lunii octombrie a adus neliniște și îngrijorare în cadrul Curţilor Regale europene. Comunicatul oficial din partea palatului regal din Oslo confirmă faptul că prințesa Mette-Marit, soția moștenitorului tronului Haakon reia tratamentul pentru fibroza pulmonară.

Conform Corriere della Sera, din 2018, prințesa trăiește cu fibroză, o problemă cronică de sănătate care a reapărut, necesitând un nou tratament. Încă o altă prințesă regală, viitoare regina consort precum Prințesa de Wales, Kate, care se confruntă cu boală și tratament grele în 2024. Iar vestea de la Oslo vine exact când Kate se întoarce pentru a-și recâștiga controlul asupra vieții cu primele ei angajamente publice.

"Deși știu că acest diagnostic îmi va limita viața în unele situații, sunt fericită că boala a fost descoperită la timp", a declarat prinţesa înainte de a începe un nou ciclu de tratament. "În ciuda acestui fapt, scopul meu rămâne să lucrez și să particip cât mai mult posibil la programele oficiale. De câțiva ani am avut probleme de sănătate recurente", a mai adăugat aceasta.

După cum a confirmat medicul regal, profesorul Kristian Bjoro, prințesa Mette-Marit suferă de câțiva ani de probleme pulmonare progresive. În prezent este tratată la Spitalul Universitar din Oslo, precum și de specialiști internaționali.

Ultimul angajament public oficial înainte de reluarea tratamentului pentru Mette-Marit a fost la Institutul Nic Waals din capitala Norvegiei şi a fost însoțită de soțul ei. Mette-Marit s-a căsătorit în 2001 cu moștenitorul tronului de la Oslo.. 

La sfarsitul lunii august Mette-Marit, în rochia tradiţională norvegiana a participat împreună cu familia la nunta prinţesei Martha Louise cu gurul şamanic Durek Verrett, la Geiranger. De asemenea, au fost prezenți mai mulți reprezentanţi regali din monarhiile nordice precum moștenitorul tronului Suediei, Prințesa Victoria cu soțul ei, fostul antrenor personal devenit prinț consort, Daniel Westling în smoking. Și, de asemenea, fratele Victoria a Suediei, prințul Carl Philip cu soția sa Sofia, precum și prinții Constantin și prințesa Laurentien din Belgia.

Întotdeauna foarte angajată în combaterea stigmatizării SIDA, prințesa a fost numită Reprezentant Special pentru UNAIDS în 2006 şi în această ipostază a călătorit din Nicaragua în Ucraina și Mali. Pe lângă angajamentele sale umanitare, Mette-Marit are grijă de creşterea şi educaţia viitoarei moștenitoare la tron, tânăra Prințesă Ingrid Alexandra, în vârstă de 20 de ani, și a celui de-al doilea fiu al ei, Prințul Sverre Magnus.

×
Parteneri
x close