Antena 3 CNN Externe Mapamond În China, tinerii angajează „parteneri de cățărat” pe bani mulți. Cu cât sunt mai frumoși, cu atât crește prețul

În China, tinerii angajează „parteneri de cățărat” pe bani mulți. Cu cât sunt mai frumoși, cu atât crește prețul

Andra Oancea
2 minute de citit Publicat la 16:00 10 Dec 2024 Modificat la 16:00 10 Dec 2024
GettyImages-491253016
Turiști pe Muntele Tai. Sursa foto: Getty Images

„Partenerii de cățărat pe munte” sunt la mare căutare în China. Ba chiar unii tineri chinezi au transformat drumețiile alături de străini într-un job lucrativ. Un student a ajuns să câștige, într-o lună, de două ori salariul mediu din China, relatează CNN într-un reportaj despre noua modă

Wendy Chen, o tânără de 25 de ani, a angajat un „partener de cățărat”, după ce niciunul dintre prietenii ei nu a vrut să urce cu ea pe Muntele Sacru Tai. Cum nu voia nici să renunțe, nici să urce singură, Wendy a plătit un tânăr 49 de dolari ca să urce cu ea.

Aventura a început la opt seara, deoarece tânăra își dorea să ajungă în vârf la răsărit. Partenerul ei de cățărat a ales un traseu mediu și i-a cărat bagajul tot drumul. A avrut grijă să nu îi fie frig și când au ajuns în vârf, tânărul era pregătit cu steagul Chinei și alte obiecte de recuzită pentru fotografia perfectă, relatează CNN. 

Wendy nu e singura care a apelat la astfel de servicii. Dimpotrivă. Există o piață întreagă care deservește, în principal, femei singure. Că partenerii de cățărat sunt la modă o arată și rețelele de socializare chinezești unde hashtagurile legate de acest serviciu au peste 100 de milioane de vizualizări.

Cei care vând acest serviciu sunt tineri, în formă, studenți sau chiar militari veterani. Își fac reclamă pe rețelele de socializare, și cu cât sunt mai frumoși cu atât pot câștiga mai mulți bani. Tarifele încep de la 30 de dolari până la 85 de dolari pe excursie. De acești bani sunt dispuși să facă aproape orice pentru a se asigura că clienții lor ajung la destinație: cântă, spun bancuri, îi încurajează, îi țin de mână sau îi ajută cu bagajele. 

Chris Zhang are 20 de ani și este student. În timp ce colegii lui au ales să facă internshipuri pe perioada verii, Zhang a descoperit că poate face bani din drumeții. În trei luni a făcut 2800 de dolari. 

Sunt însă și tineri pentru care nu e o muncă sezonieră. Chen Wudi, un tânăr de 27 de ani, și-a dat demisia de la jobul său stresant din vânzări și acum merge în drumeții cu străini. Are și 40 de rezervări într-o lună și câștigă în jur de 2800 de dolari, de două ori mai mult decât salariul mediu din China, scrie CNN. 

„Îmi place să urc pe munți și să văd locuri noi. Și fac destui bani ca să mă întrețin. Practic, urc pe munți în fiecare zi. Uneori de două ori sau de trei ori pe zi. Mă dor genunchii destul de tare însă, așa că probabil că voi mai putea face asta doar câteva luni sau o jumătate de an”, a explicat tânărul. 

Criticii atrag însă atenția că este un job nereglementat și astfel clienții riscă să fie victimele înșelate. De asemenea, există îngrijorări și legate de siguranța clienților, în mod special al tinerelor singure. Totodată trebuie ținut cont că acești tineri nu sunt ghizi montani autorizați și amatorii de cățărat ar putea ajunge în situații periculoase pe munte. 

 

×
x close