Antena 3 CNN Externe Mapamond În China există un bloc gigantic, în care locuiesc 20.000 de oameni. Clădirea este dotată inclusiv cu spitale și restaurante

În China există un bloc gigantic, în care locuiesc 20.000 de oameni. Clădirea este dotată inclusiv cu spitale și restaurante

N.B.
1 minut de citit Publicat la 07:00 15 Apr 2025 Modificat la 11:24 15 Apr 2025
cladire china
Se numește Regent International Apartment Complex și reprezintă cel mai mare experiment de conviețuire colectivă pe care China l-a desfășurat vreodată. Sursa foto: captura instagram/ jerryscience

Considerat cel mai mare exeperiment de coexistență colectivă realizat vreodată, orașul-palat se află în Qianjiang Century City, cartierul central din Hangzhou, în China şi este dotat cu toate utilităţile necesare, precum spitale, restaurante, baruri sau coafor. 

 

Se numește Regent International Apartment Complex și reprezintă cel mai mare experiment de conviețuire colectivă pe care China l-a desfășurat vreodată, expresia maximă a urbanizării în masă construită de Beijing în ultimii 40 de ani. Este un zgârie-nori în care locuiesc, în acest moment, 20.000 de oameni. Edificiul unic în lume a fost construit în doar câteva luni, pe locul unde se aflau nişte cartiere mărginaşe care au fost demolate.

Complexul are mai multe clădiri unite între ele şi se adresează segmentului de lux, adică oamenilor de afaceri și managerilor, dar a fost construit într-una dintre cele mai sărace zone ale orașului. 

 

Proiectată inițial ca un hotel, această structură colosală a fost transformată în mii de apartamente rezidențiale de lux, are forma literei S și poate găzdui până la 30.000 de locuitori, dar în prezent numărul este mai mic. Are 204 metri înălțime şi se întinde pe 36-39 de etaje, iar în interior există o varietate de servicii și activități comerciale, la fel ca în orice oraș. Există o zonă imensă de mâncare, precum și piscine, frizerie, saloane de înfrumusețare, supermarketuri, un spital și diverse baruri. Cu totul la îndemână, există puține motive pentru ca oamenii să părăsească respectiva clădire. Aşa că este foarte probabil ca unii, de fapt, să nu iasă niciodată de acolo.

Clădirea a fost inaugurată în 2013 și a fost proiectată de Alicia Loo, designer-șef al celui de-al doilea hotel de șapte stele din lume, Singapore Sands. Potrivit unui articol al agenției de presă chineză Sina, citat de Corriere della Sera, cele mai mici apartamente fără ferestre se închiriază de obicei cu aproximativ 1.500 RMB (191 de euro) pe lună. Locuinţele mai mari, cu balcoane, pot fi închiriate cu până la 4.000 RMB (509 euro) pe lună. 

Datorită îmbinării perfecte dintre spațiile rezidențiale, comerciale și recreative, unii chiar au descris-o drept "cea mai durabilă clădire din lume". Are asemănări cu orașul îndepărtat Whittier, din Alaska, unde 272 de locuitori locuiesc în același turn de 14 etaje şi cu un zgârie-nori imens din Venezuela, cunoscut sub numele de Turnul lui David, care a devenit casa a mii de oameni care nu aveau unde să meargă altundeva.

 

×
Etichete: China Hangzhou
x close