Antena 3 CNN Externe Mapamond În cea mai nouă mișcare de propagandă pentru armata rusă, soțiile soldaților se laudă cu ce-și cumpără cu banii de pe front

În cea mai nouă mișcare de propagandă pentru armata rusă, soțiile soldaților se laudă cu ce-și cumpără cu banii de pe front

N.B.
3 minute de citit Publicat la 13:20 21 Ian 2025 Modificat la 13:20 21 Ian 2025
sotii
Soția unui militar rus a postat pe o rețea socială fotografii cu mașina primită cadou de la soțul ei FOTO: La Repubblica

Soţiile soldaţilor ruşi îşi afișează opulenţa şi un nivel de trai mult peste medie, pentru a arăta ce bine trăiesc cu stimulentelor economice oferite de stat, pentru evitarea unei noi mobilizări nepopulare.

Cu siguranță nu la lux și bogății făcea aluzie Vladimir Putin când, în urmă cu doi ani, spunea că veteranii conflictului din Ucraina vor deveni "Noua elită" a țării. Președintele rus a susținut că frontul ucrainean va deveni noul sistem de propulsare socială pentru a accede la funcțiile guvernamentale din Rusia. El a vorbit despre o "nouă elită" politică. Pe rețelele sociale, iubitele și soțiile soldaților care luptă împotriva Kievului etalează confortul și frivolitățile "noii elite economice": cel mai nou model de iPhone, SUV-uri de ultimă generație, vacanțe în hoteluri cu spa, relatează La Repubblica.

"Soțul meu spune: "Numai ce este mai bun pentru soția mea", a comentat Vika, în vârstă de 22 de ani, în noaptea de Revelion, arătând cel mai recent cadou al soțului ei urmăritorilor ei de pe Instagram: noul iPhone 16 care costă cu sute de dolari mai mult în Rusia decât în ​​Statele Unite. Pe aplicație, interzisă în Rusia din 2022, dar accesibilă prin VPN, Vika împărtășește și despachetarea accesoriilor de mobilier pe care le comandă online pentru a înfrumuseța locuințele militare puse la dispoziție de guvern. Și începe întotdeauna cu sloganul obișnuit: "Atâta timp cât voi bani, veţi avea ce vedea", a mai adăugat aceasta.

Pentru a nu recurge la o nouă mobilizare nepopulară pentru a spori rândurile armatei, Kremlinul ademenește noii recruți cu o grămadă de bani, începând cu un salariu lunar mult peste medie, adică cel puțin 210 mii de ruble, în jur de 2 mii de euro. Și pentru a mulțumi administrația prezidențială, regiunile promit și plăți unice la semnarea unui contract cu Ministerul Apărării: de la 1,2 milioane de ruble ale lui Smolenk la 1,4 milioane de ruble ale Chuvashiei și 1,6 milioane de ruble din Bashkiria. Suma record de 4 milioane de ruble se înregistrează din partea regiunii Samara. Ca să nu mai vorbim de creditele ipotecare subvenționate sau de scutirea de taxe universitare pentru copii. În caz de deces, membrii familiei au dreptul la o indemnizație de înmormântare care poate ajunge la 5 milioane de ruble, adică 50 de mii de euro. "Unul dintre rezultatele cheie ale conflictului în curs este încercarea de a construi o "elite putiniană 2.0" pentru a înlocui elita originală care a apărut la începutul anilor 2000, construită pe veniturile din petrol și gaze", a comentat istoricul Dmitri Dubrobsky, întrebat de la "Moscow Times" care a analizat profilurile soldaților și camarazilor de pe rețelele de socializare. "În general, familiile personalului militar se consideră parte dintr-o clasă superioară, o percepție întărită cu entuziasm de propaganda lui Putin".

Lesja, în vârstă de 19 ani, se simte ca o "Katyusha" modernă care așteaptă revenirea soțului ei de pe front ca eroina cântecului sovietic emoționant cu același nume. S-a căsătorit cu un fost mercenar Wagner, acum în rândurile Apărării. Și mai arată celor 100 de mii de urmăritori de pe Tik Tok "suvenirurile" pe care i le aduce soțul Andrej de pe câmpul de luptă: pașapoarte și amintiri luate "inamicului". Iar Andrej, el însuși "un influencer", a strâns aproape un milion și jumătate de vizualizări arătând colecția sa de medalii, inclusiv cele obținute pentru capturarea lui Bakhmut și Vuhledar.

Dacă femeile necăsătorite anterior aveau ca scop "să se căsătorească cu un oligarh", acum cel mai apropiat obiectiv este să pună mâna pe un militar. Nu întâmplător pe VKontakte, "Facebook-ul rusesc", există un "grup de întâlniri cu personalul militar". Aici Anastasia Tajlokova din regiunea Krasnodar a contactat viitorul ei soț. Pentru a-l întâlni în persoană, ea a mers în regiunea ucraineană anexată Lugansk, unde fusese trimis. Astăzi pune pe reţelele sociale fotografii cu cadourile sale: buchete de zeci de trandafiri și chiar un SUV negru legată cu o fundă de cadou. "Odinioară nu puteam decât să visez la asta, acum este o realitate."

×
x close