Antena 3 CNN Externe Mapamond Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele preferate de pirați din Bahamas

Imagini rare cu Pământul din spațiu: Canale de maree au lăsat dâre adânci printre insulele preferate de pirați din Bahamas

pamantul din satelit insule bahamas
Canale de maree adânci care străbat fundul mării, între o serie de insule mici din Bahamas. Sursa foto: NASA Earth Observatory/ISS Program
de Mia Lungu    |    03 Oct 2024   •   20:00

O fotografie surprinzătoare, capturată de un astronaut anonim la bordul ISS, în 2015, arată canale de maree adânci care străbat fundul mării între o serie de insule mici, sau golfuri, folosite cândva de pirații din Bahamas, potrivit Live Science.

Șirul de golfuri se întinde pe aproximativ 14,5 kilometri spre sud-vest de Insula Great Exuma din districtul Exuma al țării din Caraibe. De la stânga la dreapta, masele de uscat numite sunt Bowe Cay, Hummingbird Cay, Culmer's Cay, Tommy Young's Cay, Davy Cay, Hog Cay și Green Turtle Cay. O parte din coasta Great Exuma este, de asemenea, vizibilă în partea dreaptă sus a fotografiei.

Exuma conține mai mult de 360 de insule individuale și este situată la vest de majoritatea celorlalte insule mari din Bahamas. Ca urmare, populația indigenă Lucayan, care a fost înrobită și îndepărtată de pe insule de către exploratorii spanioli în secolul al XVI-lea, numea regiunea Curateo, ceea ce înseamnă „pământ îndepărtat”.

Canalele de maree adânci pot fi observate între fiecare masă de uscat. Aceste canale au fost create pe măsură ce apa s-a mișcat înainte și înapoi între golfuri odată cu creșterea și scăderea mareelor, tăind fundul mării ca un fierăstrău, potrivit Observatorului Pământului al NASA. Fiecare canal are sute de metri adâncime, în timp ce marea înconjurătoare, de un albastru mai deschis, are doar 24 de metri adâncime.

Liniile albastru-închis sunt o caracteristică distinctivă atunci când sunt văzute din spațiu. „Pentru astronauți, acesta este unul dintre cele mai recognoscibile puncte de pe planetă”, au scris reprezentanții NASA.

În trecut, golfurile din Exuma erau un punct fierbinte pentru activitatea piraților, deoarece erau un loc ideal pentru a înființa baze și a ascunde comori, potrivit Observatorului Pământului.

Unii localnici încă mai cred că o parte din comoara căpitanului Kidd este îngropată pe unul dintre golfurile din Exuma.

Din nefericire, aceste habitate sunt amenințate de peștele leu roșu invaziv (Pterois volitans), care distruge peștii mici din zonă și provoacă prăbușirea lanțurilor alimentare, potrivit Bahamas National Trust.

×
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close