Antena 3 CNN Externe Mapamond Guvernul chinez organizează cursuri „de dragoste” pentru cei singuri ca să împiedice declinul demografic

Guvernul chinez organizează cursuri „de dragoste” pentru cei singuri ca să împiedice declinul demografic

N.B.
2 minute de citit Publicat la 08:00 29 Dec 2024 Modificat la 08:00 29 Dec 2024
O clasa cu elevi si o profesoara
În China, universităților li s-a cerut să introducă așa-numitele "cursuri de dragoste" pentru studenții singuri, pentru a promova o "înțelegere sistematică a căsătoriei". Sursa foto: Getty images (poza cu caracter ilustrativ)

China organizează o campanie intensă la nivel național pentru a-i convinge pe cei singuri să se întâlnească, să se căsătorească și să aibă copii. 

Astfel autoritățile locale le sună pe femeile căsătorite să le întrebe dacă intenționează să aibă copii și sunt gata să ofere subvenții cuplurilor pentru a le încuraja să aibă mai mult de un copil. Potrivit Financial Times, preluat de TG24.sky, printre alte inițiative, universităților li s-a cerut să introducă așa-numitele "cursuri de dragoste" pentru studenții singuri, pentru a promova o "înțelegere sistematică a căsătoriei".

Cert este că numărul cetățenilor chinezi este în scădere, iar numărul deceselor îl depășește pe cel al nașterilor, iar conducerile locale fac eforturi pentru a inversa tendința şi ca să schimbe o perspectivă demografică din ce în ce mai sumbră.

Consiliul de Stat, adică guvernul chinez, a dezvăluit în ultimele săptămâni că elaborează un plan de construire a unei "societăți favorabile nașterilor", ca parte a unui pachet mai larg de stimulare pentru economia aflată acum în dificultate. Detaliile acestui plan sunt încă în curs de finalizare.

Între timp, femeile căsătorite cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani din toată țara primesc apeluri de la oficiali locali care le întreabă despre planurile lor în ceea ce priveşte maternitatea: potrivit unor surse, li s-ar fi oferit o subvenție în valoare de 14 mii de dolari pentru avea un al doilea copil.

Potrivit lui Wang Feng, un expert în demografie chineză la Universitatea din California, intervievat de Financial Times, oficialii recurg la același "manual de folosire a puterii administrative pentru a atinge obiectivele demografice" care era folosit în epoca politicii copilului unic, vorbim despre perioada din 1980 în care familiile erau obligate să aibă un singur copil. Dar, în timp ce Beijingul a reușit să împiedice cuplurile să aibă familii cu mai mulți copii, este mai dificil să folosești aceleaşi puteri administrative pentru a obține rezultatul opus. În plus, nu există semne că accesul la controlul nașterii sau la avort va fi limitat. Și, în plus, potrivit lui Wang, provocarea de a convinge cuplurile tinere să aibă mai mulți copii pare cu atât mai dificilă, cu cât costul vieții devine din ce în ce mai ridicat, mai ales în condiţiile în care concediul de maternitate reprezintă adesea o penalizare serioasă pentru cariera unei femei atunci când îşi lasă locul de muncă pentru a avea copii.

Potrivit unui calcul guvernamental, cuplurile ar trebui să aibă în medie 2,1 copii pentru a ajunge la rata de înlocuire a populației.  În ultimele luni, ziarele de stat People's Daily și Life Times au publicat cercetări științifice care sugerează că nașterea este bună pentru sănătatea mamei și poate chiar ajuta la prevenirea cancerului și la vindecarea unor boli. Cu toate acestea, experții sunt sceptici că măsurile oficiale care vizează susținerea natalității îi vor convinge pe tineri să-şi întemeieze familii, mai ales că creșterea șomajului și încetinirea creșterii economice duc la scăderea consumului.

×
x close