Antena 3 CNN Mediu Gazele cu efect de seră au atins niveluri record. ONU avertizează: Clima va continua să se încălzească

Gazele cu efect de seră au atins niveluri record. ONU avertizează: Clima va continua să se încălzească

Mia Lungu
2 minute de citit Publicat la 19:08 29 Oct 2024 Modificat la 19:08 29 Oct 2024
gaze cu efect de sera poluare dezastru ecologic incalzirea globala
Dioxidul de carbon se acumulează în atmosferă mai rapid ca niciodată în istoria umanității. Imagine cu caracter ilustrativ. Sursa foto: Getty Images

Concentrațiile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins noi niveluri record în 2023, garantând viitoarele creșteri de temperatură în următorii ani, a avertizat luni Organizația Națiunilor Unite (ONU), potrivit Science Alert.

Nivelurile principalelor trei gaze cu efect de seră - dioxidul de carbon, metanul și oxidul de azot, care încălzesc clima - au crescut din nou anul trecut, a declarat agenția ONU pentru vreme și climă.

Organizația Meteorologică Mondială a declarat că dioxidul de carbon se acumulează în atmosferă mai rapid ca niciodată, cu peste 10 % mai mult în două decenii.

Buletinul anual al OMM privind gazele cu efect de seră vine înaintea summitului ONU privind schimbările climatice COP29 din 11-22 noiembrie de la Baku.

„Încă un an, încă un record. Acest lucru ar trebui să tragă un semnal de alarmă în rândul factorilor de decizie”, a declarat șefa OMM, Celeste Saulo. „Suntem în mod clar departe de a atinge obiectivul Acordului de la Paris”.

OMM: Gazele cu efect de seră vor continua să se acumuleze în atmosferă, crescând temperaturile globale

În temeiul Acordului de la Paris din 2015, țările au convenit să limiteze încălzirea globală la „mult sub” două grade Celsius peste nivelurile medii măsurate între 1850 și 1900 - și 1,5C dacă este posibil.

Atât timp cât emisiile continuă, gazele cu efect de seră vor continua să se acumuleze în atmosferă, crescând temperaturile globale, a declarat OMM.

Anul trecut, temperaturile globale pe uscat și pe mare au fost „cele mai ridicate din înregistrările care datează încă din 1850”, a precizat aceasta.

Având în vedere durata de viață a CO2 în atmosferă, nivelurile actuale de temperatură se vor menține timp de decenii, chiar dacă emisiile vor scădea rapid până la zero net.

Impactul real asupra planetei și naturii

În 2023, concentrațiile deCO2 erau de 420 părți pe milion (ppm), metanul de 1 934 părți pe miliard, iar oxidul de azot de 336 părți pe miliard.

„Acestea sunt mai mult decât simple statistici. Fiecare parte per milion și fiecare fracțiune de grad de creștere a temperaturii are un impact real asupra vieții și planetei noastre”, a declarat Saulo.

CO2 reprezintă aproximativ 64% din efectul încălzirii asupra climei.

Creșterea anuală de 2,3 ppm a marcat al 12-lea an consecutiv cu o creștere mai mare de două ppm - o tendință cauzată de „emisiile de CO2 din combustibili fosili de dimensiuni istorice în anii 2010 și 2020”, se arată în raport.

Cifra de anul trecut este cu 11,4% peste nivelul de 337,1 ppm înregistrat în 2004.

„CO2 se acumulează în atmosferă mai rapid decât oricând în timpul existenței umane”, se arată în raport, adăugând că nivelul actual de CO2 din atmosferă este cu 51% peste cel din era preindustrială.

„Aceste reacții climatice reprezintă preocupări critice pentru societatea umană”

Ultima dată când Pământul s-a confruntat cu o concentrație comparabilă de CO2 a fost în urmă cu trei până la cinci milioane de ani, când temperatura era cu 2-3 C mai ridicată, iar nivelul mării era cu 10-20 de metri mai ridicat decât în prezent, se arată în raport.

Puțin sub jumătate din emisiile de CO2 rămân în atmosferă, în timp ce restul sunt absorbite de ecosistemele oceanice și terestre.

Dar acum „ne confruntăm cu un potențial cerc vicios”, a avertizat Ko Barret, adjunctul șefului OMM.

Schimbările climatice în sine ar putea, în curând, „determina ecosistemele să devină surse mai mari de gaze cu efect de seră”, a spus ea.

„Incendiile de vegetație ar putea elibera mai multe emisii de carbon în atmosferă, în timp ce oceanul mai cald ar putea absorbi mai puțin CO2. În consecință, mai mult CO2 ar putea rămâne în atmosferă pentru a accelera încălzirea globală

„Aceste reacții climatice reprezintă preocupări critice pentru societatea umană.”

×
x close