Antena 3 CNN Externe Furie în Peru după ce două turiste au aruncat cenușă umană la Machu Picchu

Furie în Peru după ce două turiste au aruncat cenușă umană la Machu Picchu

Claudia Popovici
1 minut de citit Publicat la 19:10 20 Noi 2024 Modificat la 07:49 21 Noi 2024
machu picchu
Citadela incaşă Machu Picchu. Sursa foto: Getty Images

Autorităţile din Peru au anunţat marţi o întărire a măsurilor de securitate la citadela incaşă Machu Picchu, după ce două turiste au fost filmate împrăştiind în aer ceea ce părea a fi cenușă umană, informează AFP., citat de Agerpres. 

„Vom consolida măsurile de supraveghere la faţa locului", prin instalarea unui număr mai mare de camere şi desfăşurarea mai multor paznici, a declarat pentru AFP Cesar Medina, directorul Parcului Arheologic Machu Picchu.

Săptămâna trecută, un filmuleţ nedatat care arată o femeie împrăştiind în aer cenuşă dintr-un sac de plastic, înainte de a îmbrăţişa o altă femeie în citadelă, a stârnit indignare în Peru după ce a fost postat pe TikTok.

 

Imaginile erau însoţite de textul: "Un adio plin de dragoste la Machu Picchu" şi de hashtag-urile #cenuşă şi #împrăştieredecenuşă.

Filmuleţul, cu o durată de 30 de secunde, a fost şters de pe contul @IncaGoExpeditions, aparţinând unei agenţii de turism, care îl difuzase iniţial.

„Poliţia a fost informată, dar nicio plângere nu a fost depusă deoarece nu putem învinui agenţia pentru ceva care nu este sancţionabil", a declarat Medina, explicând că legislaţia locală nu prevede nimic în privinţa împrăştierilor neautorizate de cenuşă umană.

După acest incident, practica va fi interzisă la situl arheologic din motive de salubritate, a adăugat el.

Înscris în Patrimoniul Mondial UNESCO din 1983, Machu Picchu, situat la 130 de kilometri de Cuzco şi la 2.438 de metri altitudine, a fost construit în secolul al XV-lea la ordinul conducătorului incaş Pachacutec (1438-1470).

Situl, care primeşte în medie 5.600 de vizitatori pe zi, are în prezent doar patru camere de supraveghere şi un număr redus de paznici.

×
x close