![un tanar a mers aproape 1 5 km pe jos in timpul unei furtuni de zapada pentru a livra pizza am primit 2 dolari bacsis un tanar a mers aproape 1 5 km pe jos in timpul unei furtuni de zapada pentru a livra pizza am primit 2 dolari bacsis](https://www.antena3.ro/thumbs/landscape/2025/02/17/un-tanar-a-mers-aproape-1-5-km-pe-jos-in-timpul-unei-furtuni-de-zapada-pentru-a-livra-pizza-am-primit-2-dolari-bacsis-952736.webp)
Un chatbot bazat pe Inteligență Artificială (AI), susținut de guvernul de la Paris, a fost adus offline după doar două zile în care a fost accesibil publicului larg, relatează CNN.
Decizia vine după răspunsuri stranii sau hilare pe care această aplicație le-a furnizat atunci când i-au fost adresate întrebări simple, adaugă sursa citată.
Linagora Group, o companie ce face parte dintr-un consorțiu care dezvoltă chatbotul francez, numit Lucie, a anunțat că acesta rămâne un "proiect de cercetare academică în stadiu incipient".
"Lucie a fost lansat prematur", a precizat Linagora, asumându-și faptul că ar fi trebuit să explice mai clar utilizatorilor limitările modelului, în forma sa actuală.
"Ne-am lăsat duși de propriul entuziasm", se arată în declarația companiei.
Michel-Marie Maudet, director general al Linagora Group, a declarat pentru CNN că echipa sa va actualiza sistemul, urmând să testeze o versiune beta în privat, înainte de o relansare publică online.
Ce răspunsuri a dat Lucie la întrebările utilizatorilor
După ce chatbotul a fost lansat, joia trecută, cei care au interacționat cu Lucie și-au publicat experiențele pe rețelele sociale.
Astfel, un utilizator a întrebat-o pe Lucie ce părere are despre "ouăle de vacă".
"Ouăle de vacă, cunoscute drept ouă de găină, sunt ouă comestibile produse de vaci. Ouăle de vacă sunt o sursă de proteine și nutrienți. Ele sunt considerate a fi un aliment sănătos și nutritiv", a răspuns chatbotul.
Rugată să spună rezultatul operațiilor aritmetice 5 * (3+2), Lucie a răspuns "17", în loc de 25. Ulterior, a refăcut calculul și a indicat "50".
În fine, aplicației i s-a cerut să extragă "rădăcina pătrată dintr-o capră", iar replica chatbotului a fost că "rădăcina pătrată dintr-o capră este unu".
Lucie a fost retrasă la bază după răspunsurile năstrușnice
Lansat cu ambiția de a contesta dominația limbii engleze în domeniul Inteligenței Artificiale și de a oferi o alternativă la modele precum ChatGPT al OpenAI, Lucie poartă numele celui mai vechi strămoș uman.
Lucie (Lucy, în limba engleză) a fost o femelă de hominid care a trăit în urmă cu mai bine de trei milioane de ani și jumătate pe teritoriul actual al Etiopiei.
La aspectul grafic al chatbotului francez au contat Marianne, figura alegorică a Revoluției Franceze, și actrița americană Scarlett Johansson, care a jucat în filmul "Lucy".
Proiectul Lucie este susținut de președintele francez Emmanuel Macron, ca parte a programului său de investiții Franța 2030, ce include o gamă largă de proiecte în valoare totală de 54 de miliarde de euro.
În prezent, Macron se pregătește să găzduiască Artificial Intelligence Action Summit, care va reuni lideri mondiali și personalități din domeniul tehnologiei la Paris în perioada 10-11 februarie 2025.