Antena 3 CNN Externe Mapamond Execuția unui bărbat a fost oprită în ultimul moment în SUA. A fost acuzat după ce fiica sa a murit de „sindromul bebelușului zgâlțâit”

Execuția unui bărbat a fost oprită în ultimul moment în SUA. A fost acuzat după ce fiica sa a murit de „sindromul bebelușului zgâlțâit”

barbat imbracat in alb la vorbitor, in inchisoare
Robert Robertson a fost acuzat de crimă, după ce fiica sa a murit din cauza „sindromului bebeluşului zgâlțâit”. FOTO: CNN
de D.C.    |    18 Oct 2024   •   17:09

Un judecător din Texas a blocat execuția unui om condamnat la moarte în SUA cu mai puțin de două ore înainte ca pedeapsa capitală să fie pusă în aplicare. Barbatul este acuzat de crimă, după ce fiica sa a murit din cauza „sindromului bebeluşului zgâlțâit”. După o examinare post-mortem, legistii au concluzionat că fetiţa a murit din cauza rănilor provocate de abuzuri. Tatal bebelusului şi avocatii săi au susținut mult timp că fetița a murit din cauza complicațiilor unei pneumonii.


Deținutul condamnat la moarte, Robert Robertson, mai are timp să ceară grațierea. Asta după ce Curtea Supremă din Texas a acordat joi seară o amânare de ultim moment a execuției.

Curtea nu și-a explicat motivarea, dar manevrele juridice care au condus la suspendare sunt istorice. Legislatorii statului l-au citat pe Robertson pentru a încerca să-i salveze viața.

Viitorul lui Robertson rămâne incert. Un judecător al unei instanțe inferioare ar putea să reprogrameze data execuției sale, dar susținătorii săi speră să folosească acest timp pentru a pleda în favoarea sa.

„Credem că este vorba despre un om nevinovat în cazul căruia faptele nu au ieșit la iveală și sperăm că această audiere va oferi oamenilor din Texas ocazia de a auzi în sfârșit faptele”, spun avocații lui.

Robertson a fost condamnat pentru uciderea fiicei sale în vârstă de 2 ani în urmă cu mai bine de 20 de ani. Avocații săi spun că aceasta ar fi fost prima execuție din SUA care se bazează pe acuzații de „sindrom al bebelușului zgâlțâit”.

Ei susțin că fetița a murit din cauza altor probleme medicale - și unele persoane influente sunt de acord.

Într-o scrisoare, 86 de parlamentari bipartizani cer grațierea. Într-o declarație de miercuri seară, judecătoarea Sonya Sotomayor, de la Curtea Supremă de Justiție, solicită o revizuire a probelor. Ea scrie că Roberson „a făcut o dovadă serioasă de nevinovăție reală”.

 

×
Subiecte în articol: executii condamnat la moarte SUA
Parteneri
x close