Antena 3 CNN Life Sănătate Epidemie de febră hemoragică Marburg: O țară a pus restricții pe înmormântări, din cauza bolii extrem de contagioase

Epidemie de febră hemoragică Marburg: O țară a pus restricții pe înmormântări, din cauza bolii extrem de contagioase

virusul marburg
Reprezentare vizuală a virusului Marburg. Sursa foto: Getty Images
30 Sep 2024   •   18:24

Autoritățile din Rwanda au restricționat dimensiunile înmormântărilor pentru victimele virusului Marburg, în încercarea de a limita o epidemie a bolii extrem de contagioase, potrivit BBC.

Opt persoane au murit în timpul primei epidemii de virus din Rwanda, care a fost confirmată vineri de Ministerul Sănătății din această țară.

Ce este virusul Marburg

Marburg, cu o rată de mortalitate de până la 88%, face parte din aceeași familie de virusuri ca Ebola. Acesta se transmite la om de la liliecii fructiferi și apoi prin contactul cu fluidele corporale ale persoanelor infectate.

În noile orientări pentru a stopa răspândirea Marburg, Ministerul Sănătății a declarat că nu mai mult de 50 de persoane ar trebui să participe la funeraliile unei persoane care a murit din cauza bolii.

„Afacerile normale și alte activități” pot continua în țara est-africană, se arată în avizul publicat duminică seara. Cu toate acestea, acesta a îndemnat, de asemenea, publicul să evite contactul apropiat cu „persoanele simptomatice”.

Simptomele infecției cu virusul Marburg

Ministerul a enumerat simptome precum febră, dureri de cap, dureri musculare, vărsături și diaree. Virusul poate provoca moartea prin pierderea extremă de sânge.

Orientările Ministerului Sănătății prevăd că pacienții spitalizați nu vor putea primi vizitatori în următoarele 14 zile.

De asemenea, pacienții nu vor avea dreptul decât la o singură persoană care să îi îngrijească, se arată în orientări.

În numeroase țări în curs de dezvoltare, persoanele dragi pacienților îndeplinesc sarcini de îngrijire de bază - cum ar fi spălarea și hrănirea - care sunt de obicei îndeplinite de o asistentă medicală în alte țări.

Sâmbătă, când bilanțul oficial era de șase morți, ministrul sănătății din Rwanda a declarat că majoritatea victimelor erau asistenți medicali din unitatea de terapie intensivă a unui spital.

Dr. Nahid Bhadelia, director al Centrului de Boli Infecțioase Emergente al Universității din Boston, a declarat pentru BBC că limitarea răspândirii virusului poate fi o provocare, deoarece majoritatea cazurilor raportate au fost în capitala dens populată, Kigali, în timp ce focarele anterioare au fost adesea în zone rurale îndepărtate, unde sunt mai ușor de controlat.

Cu toate acestea, ea a adăugat că există speranță, deoarece Rwanda are „o infrastructură mult mai bună și o istorie de coordonare a sănătății publice mai bună decât multe alte țări”.

Măsuri pentru limitarea răspândirii virusului Marburg

Rwanda a declarat că a intensificat urmărirea contactelor, supravegherea și testarea pentru a ajuta la limitarea răspândirii.

Ministrul sănătății din această țară a declarat duminică că oficialii urmăresc aproximativ 300 de persoane care au intrat în contact cu persoane afectate de virusul Marburg.

Autoritățile au îndemnat populația să practice o bună igienă, cum ar fi spălarea frecventă a mâinilor.

Aceasta este prima dată când virusul Marburg este confirmat în Rwanda. Tanzania vecină a raportat un focar în 2023, în timp ce trei persoane au murit în Uganda în 2017.

×
Subiecte în articol: boala Marburg epidemie virusi înmormântare
Citește mai multe din Sănătate
» Vezi toate știrile din Sănătate
Cele mai noi știri
Parteneri
x close