Antena 3 CNN Externe Mapamond Elon Musk s-a săturat de cenzura din Brazilia: „X își închide operațiunile, cu începere imediată”

Elon Musk s-a săturat de cenzura din Brazilia: „X își închide operațiunile, cu începere imediată”

elon musk X
Platforma X a anunţat sâmbătă că îşi închide operaţiunile în Brazilia „cu începere imediată". Foto: Hepta
de Ioana Coman    |    17 Aug 2024   •   22:41

Platforma X a anunţat sâmbătă că îşi închide operaţiunile în Brazilia „cu începere imediată" din cauza a ceea ce a numit „ordine de cenzură" din partea judecătorului brazilian Alexandre de Moraes, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

X pretinde că Moraes l-a ameninţat în secret pe unul din reprezentanţii săi legali în statul sud-american cu arestarea dacă nu se supune unor ordine de a elimina anumite conţinuturi de pe platformă.

Gigantul social media a publicat fotografii ale unui document care ar fi semnat de judecătorul Moraes şi care prevede că o amendă zilnică de 20.000 de reali (3.653 de dolari) şi un decret de arestare vor fi impuse împotriva reprezentantului X Rachel Nova Conceicao dacă platforma nu respectă pe deplin ordinele lui Moraes.

„Pentru a proteja siguranţa staffului nostru, am luat decizia de a ne închide operaţiunile din Brazilia, cu începere imediată", a menţionat X.

Curtea Supremă din Brazilia, al cărei membru este Moraes, a declarat că nu va comenta chestiunea până nu se va lămuri în privinţa autenticităţii documentului difuzat de X.

Serviciul X rămâne disponibil pentru poporul brazilian

Anterior în cursul acestui an, Moraes a ordonat X să blocheze anumite conturi, în timp ce investighează aşa-numitele "miliţii digitale" care au fost acuzate că au răspândit ştiri false şi mesaje de ură în timpul guvernului fostului preşedinte de extremă dreapta Jair Bolsonaro.

Moraes a deschis o anchetă în cazul miliardarului Musk după ce acesta a precizat că va reactiva conturile a căror blocare a fost cerută de judecător. Musk a numit deciziile lui Moraes "neconstituţionale".

După afirmaţiile lui Musk, reprezentanţii X au declarat însă Curţii Supreme din Brazilia că reţeaua de socializare se va supune dispoziţiilor legale.

Avocaţi care reprezintă X în Brazilia au declarat în aprilie Curţii Supreme că deficienţe operaţionale le-au permis utilizatorilor blocaţi să rămână activi pe platforma de social media, după ce Moraes a cerut X să explice de ce nu i-a respectat pe deplin deciziile.

În postări de sâmbătă, Musk l-a numit pe Moraes "o ruşine totală pentru justiţie" şi a spus că platforma nu ar fi putut să fie de acord cu cenzura secretă a judecătorului şi cu cererile lui de predare a unor informaţii private.

×
Subiecte în articol: Brazilia X platforma X Elon Musk cenzura
Citește mai multe din Mapamond
» Vezi toate știrile din Mapamond
Cele mai noi știri
Parteneri
x close