Antena 3 CNN Externe Mapamond Dungi care par din altă lume și dune întunecate, în „cel mai fierbinte loc de pe Pământ”: Imagini din satelit cu Deșertul Lut din Iran

Dungi care par din altă lume și dune întunecate, în „cel mai fierbinte loc de pe Pământ”: Imagini din satelit cu Deșertul Lut din Iran

Mia Lungu
3 minute de citit Publicat la 08:00 12 Dec 2024 Modificat la 12:01 12 Dec 2024
desertul lut din iran imagine satelit
Sursa foto: ESA

Această imagine surprinzătoare arată crestele masive sculptate de vânt și o zonă „umbrită” de dune de nisip din inima deșertului Lut din Iran - unul dintre cele mai extreme medii de pe Pământ, potrivit Live Science.

Deșertul Lut acoperă mai mult de 18.000 de kilometri pătrați în sud-estul Iranului. Este un deșert sărat, ceea ce înseamnă că nisipul său conține un amestec de săruri și alte minerale rămase de la un lac antic, și nu conține aproape deloc apă sau vegetație. Numele persan al deșertului, Dasht-e Lūt, înseamnă „câmpia golului”.

Regiunea este adesea numită „cel mai fierbinte loc de pe Pământ”, dar acest lucru este interpretabil. Cea mai ridicată temperatură a aerului de pe Pământ din ultimul secol - 54,4 grade Celsius - a fost înregistrată la Furnace Creek Ranch din Valea Morții din California în 2020.

Dar, temperatura la suprafața solului din deșertul Lut a atins un maxim de 80,8 C în 2018, ceea ce reprezintă un record comun cu deșertul Sonoran din Mexic, potrivit NASA. Nisipul devine atât de fierbinte în deșertul Lut în parte din cauza petelor mari și întunecate de lavă antică care acoperă suprafața și se află chiar sub nisip.

Ce sunt crestele „yardangs”

Imaginile din satelit de mai sus arată două caracteristici geologice: o zonă de creste paralele, cunoscute sub numele de yardangs, în stânga, și o zonă uriașă, umbrită, de dune de nisip, în dreapta. 

Yardangs sunt creste înalte sculptate în roca de bază a unui deșert de milenii de vânt. Creșterile sunt deosebit de interesante deoarece sunt unele dintre cele mai bune exemple ale acestei caracteristici oriunde în lume, conform UNESCO. Acestea au o lungime de aproximativ 40 de kilometri și se ridică la 150 de metri deasupra zonei înconjurătoare.

De asemenea, deșertul Lut găzduiește unele dintre cele mai înalte dune de nisip din lume, care au o înălțime de până la 460 de metri, potrivit NASA's Earth Observatory. Cu toate acestea, dunele din imagine ajung doar până la 300 m înălțime.

Deșertul Lut este aproape în întregime inospitalier pentru viață

Căldura și uscăciunea deșertului Lut îl fac aproape complet inospitalier pentru viață, sau un mediu abiotic. Cu toate acestea, există un corp de apă mic și puțin adânc la zeci de mile nord-est de dune, care permite unor specii să supraviețuiască în acest peisaj dur, potrivit Agenției Spațiale Europene (ESA).

Dar departe de această sursă de apă, există probabil unele zone cu adevărat sterpe în deșertul Lut, unde nici măcar microbii nu pot supraviețui. „Unele rapoarte susțin că grupurile de cercetare au adus lapte sterilizat în deșert și l-au lăsat neacoperit la umbră, dar laptele a rămas steril”, au scris reprezentanții ESA. Cu toate acestea, nu există nicio înregistrare online a acestor cercetări.

Regiunea este predispusă la activitate tectonică datorită mai multor linii de falie care trec pe sub Iran și care au contribuit la activitatea vulcanică ast a regiunii. În 2003, un cutremur cu magnitudinea de 6,6 a zguduit țara, iar epicentrul a fost la aproximativ 160 km sud de dunele și crestele yardangs din imagini, potrivit ESA.

×
x close