Un tribunal rus a condamnat un pediatru din Moscova, la cinci ani și jumătate de închisoare, după ce mama unuia dintre pacienții săi a denunțat-o public pentru comentariile pe care le-ar fi făcut despre soldații ruși din Ucraina în timpul unei consultații private, potrivit The Guardian.
Nadejda Buyanova, în vârstă de 68 de ani, a fost acuzată în ianuarie de fosta soție a unui soldat ucis în Ucraina că s-a referit la tatăl copilului său ca la o „țintă legitimă a Ucrainei” și a spus că Rusia este „vinovată” în războiul în curs.
Buyanova a fost încarcerată sub acuzația de „diseminare de informații false” despre campania militară a Rusiei în Ucraina.
De la începutul invaziei la scară largă a lui Vladimir Putin în Ucraina, în februarie 2022, Moscova a folosit o lege adoptată în grabă împotriva răspândirii pe scară largă a informațiilor „false” pentru a reduce la tăcere disidența.
Cazul foarte mediatizat împotriva Buyanova, născută în Lviv, Ucraina, dar rezidentă de mult timp în Rusia, evidențiază represiunea tot mai intensă din Rusia, în timp ce trupele sale continuă războiul din Ucraina.
Buyanova a susținut, în lacrimi, că nu a discutat despre război cu băiatul sau cu mama acestuia
În declarația sa finală, o Buyanova în lacrimi a insistat asupra nevinovăției sale, afirmând că nu a discutat despre război cu băiatul sau cu mama acestuia. Apărarea lui Buyanova a susținut că aceasta a fost vizată din cauza moștenirii sale ucrainene, menționând că procurorii nu aveau nicio dovadă solidă care să demonstreze că ea a vorbit împotriva războiului.
Nu există nicio înregistrare audio din sala de consultații, iar procurorii s-au bazat pe mărturia băiatului de șapte ani și a mamei sale, Anastasia Akinshina.
Akinshina a făcut primele denunțuri împotriva Buyanova într-un videoclip care a fost preluat rapid de mass-media pro-Kremlin. „Nu-i voi lăsa să ascundă totul sub covor!” se aude Akinshina spunând în clip.
Cazul a căpătat rapid amploare, după care Alexander Bastrykin, șeful de linie dură al Comitetului de Investigații din Rusia, a promis să îl ia sub controlul său personal.
Observatorii spun că presiunea statului a creat o atmosferă de frică și denunț - cu vecini, prieteni și chiar membri ai familiei care se denunță reciproc, adesea în mod anonim - care amintește de cele mai întunecate represiuni din timpul lui Iosif Stalin. Un sondaj recent a arătat că până la 30% dintre ruși erau speriați să își exprime opiniile despre război, chiar și prietenilor și familiei.