Antena 3 CNN Life Știinţă "Doamne, fă-i să aibă o moarte îngrozitoare": Rugăciunile sumbre ale prizonierilor, gravate într-o închisoare romană acum 1.600 de ani

"Doamne, fă-i să aibă o moarte îngrozitoare": Rugăciunile sumbre ale prizonierilor, gravate într-o închisoare romană acum 1.600 de ani

GettyImages-906289782
Ruinele unui templu dedicat zeului Apollo în Corintul antic. Sursa foto: Getty Images
de Mia Lungu    |    12 Aug 2024   •   10:54

Un arheolog a găsit rămășițele unei închisori romane, una dintre puținele identificate până în prezent, în orașul antic Corint din Grecia, potrivit Live Science.

Documentele istorice indică faptul că "închisorile trebuie să fi existat în aproape fiecare oraș roman, cel puțin în cele care aveau un forum", a scris Matthew Larsen, arheolog și profesor asociat de Noul Testament la Universitatea din Copenhaga, în revista Hesperia.

"Cu toate acestea, rămășițele arheologice ale închisorilor s-au dovedit extrem de greu de identificat. Există puține dovezi despre cum ar fi arătat o închisoare romană sau unde ar fi fost situată."

Închisoarea datează de aproximativ 1.600 de ani, de pe vremea când Imperiul Roman controla zona și mulți oameni de acolo se convertiseră la creștinism. Larsen a identificat închisoarea prin examinarea sitului, a graffiti-ului și a înregistrărilor de la o excavare din 1901.

O parte importantă a identificării închisorii a fost graffiti-ul de pe podeaua sitului. Acestea conțin rugăminți, scrise în greacă, precum: "Fie ca norocul celor care suferă în acest loc fără lege să prevaleze. Doamne, nu arăta milă față de cel care ne-a aruncat aici".

Pardoseala conține fisuri și nu era clar dacă închisoarea a fost cândva într-o altă locație, iar pardoseala de acolo a fost reutilizată în acest loc.

Condițiile din închisorile romane ar fi fost îngrozitoare

Larsen a constatat că toate graffiti-urile au fost scrise printre crăpături. Acest lucru sugerează că, atunci când podeaua a fost amplasată, existau deja fisuri și că deținuții au scris graffiti în interiorul fisurilor, susținând astfel ideea că acest sit a fost o închisoare.

În plus, Larsen a observat ceea ce par a fi rămășițe de "olpai" (ulcioare) și lămpi pe culoarul estic al închisorii. Acestea ar fi furnizat prizonierilor apă și puțină lumină. Există, de asemenea, dovezi ale existenței unei mici latrine într-una dintre camerele închisorii, care ar fi putut fi folosită de prizonieri sau de gardieni, a spus Larsen.

Condițiile pentru prizonieri ar fi fost îngrozitoare, a spus Larsen. Din graffiti-urile scrise de prizonieri, "ai sentimentul că se află într-un spațiu foarte întunecat, că nu li se poate acorda o audiere", a declarat Larsen pentru Live Science într-un e-mail.

O inscripție sugerează că un grup de prizonieri a petrecut o iarnă întreagă în închisoare. "Purtătorule de Dumnezeu, răsplătește [pedeapsa dată de] Marinos, cel care ne-a aruncat aici și ne-a făcut să petrecem iarna", spune o inscripție. "Probabil că acesta ar fi fost un loc incredibil de rece iarna", a spus Larsen.

Multe inscripții cer răzbunare pe cei care i-au întemnițat - "Doamne, fă-i să aibă o moarte îngrozitoare", spune o inscripție.

×
Citește mai multe din Știinţă
» Vezi toate știrile din Știinţă
Cele mai noi știri
Parteneri
x close