O epavă care datează din secolele al V-lea ori al-VI-lea î.Hr. a fost descoperită în apropierea Siciliei, alături de ancore antice din piatră și din fier, au anunțat arheologii italieni.
Epava veche de 2.500 de ani a fost găsită îngropată sub nisip și stânci de către echipaje care lucrau la un proiect de excavare subacvatică în apele Santa Maria del Focallo, lângă Ispica, în vârful sudic al insulei italiene, potrivit autorităților siciliene citate de CBS News.
Când arheologii au dezgropat nava scufundată, au descoperit o carcasă creată prin tehnici antice de construcție a navelor întâlnită la populațiile din jurul Mării Mediterane. Ei au găsit, de asemenea, mai multe ancore la câțiva metri de epavă, două dintre acestea fiind făcute din fier, datând cel mai probabil din secolul al VII-lea d.Hr. Celelalte patru ancore, făcute din piatră grea, datează probabil din era preistorica.
Arheologii au creat un model tridimensional al epavei și au colectat mostre din artefacte pentru analiză, sperând să înțeleagă mai multe despre materialele care le compun.
„Această descoperire reprezintă o contribuție extraordinară la cunoașterea istoriei maritime a Siciliei și a Mediteranei și evidențiază încă o dată rolul central al insulei în transportul și schimburile culturale din antichitate”, a declarat Francesco Paolo Scarpinato, consilier regional pentru patrimoniu cultural în Sicilia. „Epava, datând dintr-o perioadă crucială pentru tranziția dintre Grecia arhaică și cea clasică, este o piesă prețioasă din moștenirea culturală siciliană”.
Săpăturile din Santa Maria del Focallo, care au durat trei săptămâni, au făcut parte din Proiectul Kaukana, o inițiativă de cercetare arheologică încheiată în septembrie. Însă arheologii și-au anunțat descoperirile abia săptămâna aceasta.
Cei implicați în proiect spun că această epavă ar putea aduce lumină într-un capitol important din istoria Greciei antice, care a ocupat Sicilia timp de sute de ani până când insula a fost preluată de Roma, în jurul anului 200 î.Hr.
Massimo Capulli, coordonator al Proiectului Kaukana și profesor la Universitatea din Udine, a spus că studierea epavei poate ajuta la descifrarea modului în care se desfășura comerțul dintre grecii antici și cartaginezi, două grupuri care au luptat cu mii de ani în urmă pentru controlul mărilor din jurul Siciliei de astăzi.
„Se fapt, suntem în fața unor dovezi materiale despre transportul și comerțul dintr-o epocă străveche”, a spus Capulli.